Ingredience: | |||||
salátové brambory typ A | 500 g | salátová okurka | 1 ks | kopr | 3-4 snítky |
řecký jogurt | 70 g | zakysaná smetana | 100 g | panenský ol. olej | 2 lžíce |
sůl | 1 špetka |
Někdo se na vánoční svátky přísně drží tradic, pro někoho je to možnost k experimentování a vyzkoušení něčeho nového. Já to mám vlastně tak nějak napůl. Neumím si sváteční stůl představit bez salátu, těžká majonézová klasika to ale být nemusí. Takže pro letošní rok jsem si vychytala tento a je dost možné, že u něj zůstanu i pro roky příští. A dost možná i mimo Vánoce, protože na ně se s tímto salátem opravdu omezovat nemusíte.
Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Poté je oloupejte a nakrájejte na kostičky nebo “hranolky”, zkrátka jako na klasický salát. Okurku nakrájejte na menší kostičky o velikosti zhruba 1 centimetr a dejte do větší mísy společně s bramborami. Přidejte nadrobno nasekaný kopr.
V jiné mističce si promíchejte zakysanou smetanu, řecký jogurt a olivový olej. Olej můžete volit i jiný než olivový (zůstávejte však u panenského), nicméně olivový s uvedenými ingrediencemi skvěle ladí. Dobře promíchejte a smíchejte se směsí v míse a dosolte dle chuti. Před podáváním nechte vychladit, ideálně i pár hodin odležet.
Chuť kopru se skvěle hodí k rybám, podávat ale můžete například i s kuličkami z mletého masa nebo oblíbeným steakem.
Dětská specifika: Brambora i okurka jsou vhodné mezi prvními druhy zeleniny, tedy od 6 měsíců. Zakysané mléčné výrobky jsou vhodné od 9 měsíců. Pozor na vyšší obsah bílkovin u řeckého jogurtu - pokud bude jídlo doplněno ještě větším množstvím masa, nahraďte jej spíše bílým jogurtem. Dětem do 1 roku nesolíme a šetříme i s použitím koření.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI