Ingredience: | |||||
smetana ke šlehání 33% | 500 ml | čerstvé bylinky | dle chuti | česnek | dle chuti |
sůl | dle chuti | pepř | dle chuti |
Přátelé, tohle je moje premiéra. Poprvé jsem si vyzkoušela udělat domácí máslo. Máme doma po babičce máselnici, ale tolik másla jsem připravovat nechtěla. Takže jsem na to šla modernějším způsobem. Receptík na bylinkové máslo uvádím kompletní, ale samozřejmě se dá vyrobit i "verze zvaná lenoch" z kupovaného másla. Bylinkové máslo je velmi dobré nejen na toustík, nebo čerstvé pečivo, ale i na steaky, nebo zjemnění pokrmů.
Smetanu vylijeme do misky (nejlépe s víčkem, např. robot) a šleháme. Nejprve nám vznikne šlehačka a později se začne srážet máslo a odděluje se podmáslí. Podmáslí si slijeme a schováme, například pro použití do buchty, či koláče. Máslo, tedy hmotu, která nám zůstala, zpracujeme rukou, jako bychom chtěli udělat sněhovou kouli a mačkáme nad dřezem pod proudem studené vody, aby se odplavila zbývající syrovátka. Máslo hněteme do té doby, než z másla odchází již jen čistá voda. Takto připravené máslo můžeme použít "jen tak" na pečivo, nebo si z něj vyrobit bylinkové máslo.
Na přípravu bylinkového másla si nasekáme bylinky na drobno a vložíme do misky k máslu, které má pokojovou teplotu. Poté přidáme sůl, pepř a prolisovaný česnek. Bylinkové máslo promícháme a připravíme si jen podle svého uvážení. Jedna z variant je vložit do plastové uzavíratelné dózy, druhá varianta je vložit do potravinářské fólie a uválet si váleček, který dáme vychladit a nebo pokud čekáme návštěvu, tak cukrářským sáčkem nastříkáme do mističek.
Já používám do svých receptů české bylinky od Bylinky.cz, které kupuji v hranatých květináčcích, podle kterých je poznáte v obchodě.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI