Celozrnné housky zpět

Ingredience:
celozrnná hladká pšeničná mouka340 gcelozrnná hladká žitná mouka340 gcelozrnná hladká ječná mouka340 g
voda650 mlmrkev80 gčerstvé droždí21 g
olivový olej100 gsušená třtinová šťáva30 gsůl20 g
celozrnná hladká pšeničná mouka 340 g, celozrnná hladká žitná mouka 340 g, celozrnná hladká ječná mouka 340 g, voda 650 ml, mrkev 80 g, čerstvé droždí 21 g, olivový olej 100 g, sušená třtinová šťáva 30 g, sůl 20 g

Příprava

Doma pečené pečivo je pro nás samozřejmostí. Většinou pečeme celozrnné kváskové chlebíky, ale je-li chuť, přijde na řadu i droždí. 

Celozrnné houstičky nevykynou jako z bílé mouky, ale jsou hutnější a lépe zasytí. Mrkvička udržuje v houskách vláčnost a dodává jim příjemnou barvu a chuť.

Pečení domácího pečiva vypadá složitě, ale stačí jen začít a sami uvidíte, že na tom nic není. Můžete střídat mouky, přidávat semínka, mrkev nahradit strouhanou řepou nebo dýní. Možností je spousta.

Houstičky můžeme posypat sezamem, lněným semínkem, slunečnicí, kmínem nebo mákem. Jen je třeba je orosit a semínka zlehka uhladit lžící aby nám neopadaly.

Housky se skvěle hodí na burgery, ale i namazané s domácí marmeládou nebo nutelou jsou neodolatelné.

Jak na to:
  • Droždí si rozmícháme ve vlažné vodě, přidáme ostatní ingredience a zamícháme. Až se nám ingredience spojí, těsto hněteme 15-20 minut. Samozřejmě máme-li robota, můžeme ho nechat pracovat za nás.
  • Těsto přikryjeme a necháme kynout 1,5-2 hodny. 
  • Po-té těsto přemístíme na pomoučněnou pracovní desku a rozdělíme na 18 kousků o hmotnosti cca 100g. Z každého dílu vyválíme houstičku.
  • Houstičky přemístíme na plech s pečícím papírem, orosíme a posypeme sezamovými semínky. Vypouklou stranou lžičky semínka uhladíme, aby se po upečení nesesypaly. Plechy zakryjeme igelitovým sáčkem tak, aby se nedotýkal housek a necháme na teplém místě vykynout 1-1,5 hodiny.
  • Na spodek trouby vložíme starý plech nebo pekáček. Troubu si rozehřejeme na 250°C. Vložíme plech s houskami do trouby a na spodní plech vlijeme asi 2dcl horké vody. Tím dojde k zapaření trouby. Pečeme 12-15 minut.
  • Housky přemístíme na mřížku a necháme vychladnout.
2015-05-27 Ostatní

Autor:

Počet porcí
18
 porcí
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI