Celozrnné raženky zpět

Ingredience:
mléko300 mlčerstvé kvasnice50 gmáslo pokojové teplotyy50 g
tekutý med50 mlsůl1 lžičkacelozrnná mouka300 g
hladká mouka (české mouky bude možná potřeba jiné množství)250 gsekané ořechy (vlašské, pekanové, para...)50 gvločky (krystalky) mořské soli na posypání
mléko 300 ml, čerstvé kvasnice 50 g, máslo pokojové teplotyy 50 g, tekutý med 50 ml, sůl 1 lžička, celozrnná mouka 300 g, hladká mouka (české mouky bude možná potřeba jiné množství) 250 g, sekané ořechy (vlašské, pekanové, para...) 50 g, vločky (krystalky) mořské soli na posypání

Příprava

Pekla jsem něco jako chleba. Podruhé v životě a poprvé úspěšně. První pokus (italská foccatia) se srazil, ale o tom raději pomlčet. A tak jsem z toho chleba měla docela strach. Ale. Přece se to musím naučit. Vzala jsem balení mouky a pustila se do receptu ze zadní strany. A víte co? Povedlo se mně to. Není to žádná dokonalost, trochu jsem ty raženky připálila, ale i tak jsou moc dobré. Chutnají tak...švédsky. To je sladce, oni ten cukr cpou do všeho a do chleba taktéž. V receptu je speciální „sirup“ z cukru, který v českých podmínkách doporučuji nahradit (po poradě s mými českými kamarádkami téže se nacházejícími ve Švédsku) tekutým medem. Poněkud nezvyklá chuť, ale když si k nim dáte máslo a slanou šunku, jsou výborné.

(Ty menší "výtvory" jsou dílem holčiček, ale přesně takovou barvu by měly mít.)

Ohřejte mléko na 37 stupňů (teplota lidského těla), odstavte z plotny, rozdrobte do něj kvasnice a rozmíchejte.

Přidejte máslo a míchejte, dokud se nerozpustí. Mléko poté přelijte do větší mísy a přidejte všechny ostatní ingredience kromě hladké mouky.

Vypracujte velice lepivé těsto a pak po částech zapracovávejte i hladkou mouku, dokud se těsto nepřestane lepit. Ale pozor, aby nebylo moc suché.

Nechejte na teplém místě pod utěrkou 40 minut kynout.

Rozdělte těsto na 16 kousků a z každého vyválejte kulatou raženku. Přemístěte na plech vyložený pečicím papírem a nechejte pod utěrkou kynout další půlhodinku.

Troubu předehřejte na 225 stupňů. Potřete raženky vodou a rovnoměrně posypte sekanými ořechy a vločkami soli. Pečte cca 10 minut. (Měly by dopadnout trochu světleji než ty moje. Nechejte pod utěrkou zchladnout a pak se do nich pusťte.

2013-11-19 Ostatní

Autor:

Počet porcí
16
 porcí
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI