Čerstvý chléb zpět

Ingredience:
celozrnná žitná mouka1/2 hrnku (125 ml)polohrubá mouka1/2 hrnku (125 ml)pšeničná chlebová mouka3 hrnky (750 ml)
žitný kvásek1 lžíčečerstvá syrovátka1 hrnek (250 ml)voda1 hrnek (250 ml)
sůl1 a půl lžičkydrcený kmín1/2 lžičkymletý kardamom1/2 lžičky
celozrnná žitná mouka 1/2 hrnku (125 ml), polohrubá mouka 1/2 hrnku (125 ml), pšeničná chlebová mouka 3 hrnky (750 ml), žitný kvásek 1 lžíče, čerstvá syrovátka 1 hrnek (250 ml), voda 1 hrnek (250 ml), sůl 1 a půl lžičky, drcený kmín 1/2 lžičky, mletý kardamom 1/2 lžičky

Příprava

Pečení chleba, přežitek či dnes už naprosto normální záležitost? Upečte si domácí pečivo, které opravdu s kupovaným nemá nic společného.

Milují vůni a chuť čerstvého chleba. A když je vlastnoručně ukuchtěn, chuť se násobí a mísí s pocitem velkého osobního vítězství. Pokud se dílo podaří,

pecen, který se na vás vykulí z trouby, ve vás zanechá příjemně hřejivý pocit, který vás katapultuje do pomyslných výšin pekařské hrdosti.

Smíchejte odvahu s trpělivostí, přisypte trochu snahy a založte si vlastní žitný kvásek. Na internetu je spousta návodů jak na to. Není to náročné, potřebujete jen trochu mouky a vody. Pokud se vám nechce, hotový kvásek se dá i koupit nebo získat.

Všechny mouky, sůl a koření smícháme. Přilijeme syrovátku a vodu, ve které jsme rozmíchali kvásek a zaděláme měkké těsto (když nakloníme mísu s těstem, lehce se roztéká). Mícháme jen do spojení všech surovin. Poté těsto posypeme moukou, přikryjeme potravinovou fólií a necháme 12 hodin kynout a pracovat. Ideální je umíchat těsto večer a nechat kynout přes noc.

Druhý den těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a několikrát přeložíme.  Těsto by mělo být krásně nakynuté, na povrchu s jemnými bublinkami. Mouky do těsta zapracujeme tolik, aby chléb lehce držel tvar.

Takto připravené těsto přendáme do ošatky (hladkou stranou dolů), kterou jsme vyložili plátnem a vysypali moukou. Opět posypeme moukou a necháme asi 60 minut odpočívat.

Mezitím si vyhřejeme troubu na 230 stupňů. Do trouby dáme vyšší nádobu, ve které budeme chléb péct. Já používám kulatý nerezový hrnec o průměru 23 cm. Jako pokličku používám několikrát přeložený alobal. Pokud máte nádobu i s poklicí máte výhodu. Prázdnou nádobu necháme 30 minut v rozpálené troubě nahřát, hrnec musí být pekelně horký.

Poté hrnec vyjmeme z trouby a rychle do něj překulíme připravené těsto, což může lehce zasyčet. Rychle uzavřeme, pokud použijeme alobal, pořádně utěsníme a vložíme zpět do trouby. Pracujeme rychle, abychom udrželi co nejvyšší teplotu a opatrně, abychom se nepopálili.

Pečeme 30 minut. Poté odstraníme poklici, případně alobal a dalších 20 - 30 minut dopékáme. Kocháme se pohledem na hnědnoucí křupavou chlebovou kůrku.

Upečený chléb vyklopíme a necháme na mřížce zcela vychladnout. Ještě za tepla je povoleno zakrojit a ochutnat pouze patku, při dalším krájení bychom si potrhali střídku. Chutná báječně, křupavá vláčná kůrka na povrchu a krémová střídka uvnitř. S domácím žervé, posypaný plátky sušených rajčat a bazalkou je dokonalý.

 

2013-10-16 Ostatní

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI