Ingredience: | |||||
plocholisté petržele | svazek | česnek | 4 stroužky | řepkový olej | 1 hrnek |
chilli vločky | 1 a 1/2 lžičky | hrubá sůl | 1 lžička | černý pepř | 10 kuliček |
šťáva z limety | dle chuti |
Chimichurii je omáčka na grilovaná masa původem z Agrentýnské a Urugvajské kuchyně. Její název pochází z 19. století kdy se Baskové usadili v Agrentině.
Existují dvě varianty: Zelená - chimichurii verde a červená - chimichurii rojo.
V zelené verzi najdete petržel, oregáno, česnek, chilli, vinný ocet, olej.
V červené pak papriky, rajčata, chilli, česnek, vinný ocet, olej.
Přesný recept ovšem není. I z toho plyne název této omáčky a často i marinády na maso. Její volný překlad zní "směs několika věcí, bez konkrétního pořadí".
V této mé verzi jsem vynechala oregáno, proto že byla určena k Asijskému jídlu.
Recept je ale velmi jednoduchý a k přípravě vám bude stačit jen nůž, prkénko a kamenný hmoždíř.
Petrželku si nejprve operte a pokrájejte na menší kousky. Česnek na plátky a přidejte sůl s pepřem. Pomocí paličky rozmělněte a přilívejte malým pramínkem olej. Dochuťte chilli a šťávou z limety.
Hotovou omáčku dejte do vyvařené sklenice a pevně uzavřete. V lednici vám vydrží dlouho, a pokud budete používat vždy čistou lžíci, tak není třeba ani sterilovat.
V chimichurii musí být vždy dominantní chuť petržele a česneku. V závislosti na použití můžete dodat i trochu jiných bylinek jako je koriandr, rozmarýn, tymián…
Dobrou chuť!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI