Ingredience: | |||||
polohrubá mouka | 400 g | máslo | 70 g | mléko | 150 ml |
žloutek | 2 ks | sušené droždí (nebo 25 g čerstvého) | 1 ks | sůl | 1 lžička |
cibule | 2 ks | olej | 1 lžíce |
Tyhle kynuté koláčky mě naučila moje starší kolegyně v práci a u nás doma se za ty roky pekli už mnohokrát. Je to super příloha k zeleninovým a luštěninovým pokrmům. Dnes jsem je zvolila jako přílohu k cizrně na paprice.
Cibuli si oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmahneme dozlatova na oleji. Těsto si nechávám zadělat pekárnu na chleba- program příprava těsta a při signálu pro přidání přísad přisypeme osmahlou cibulku. Pokud pekárnu nemáme, postupujeme takto: ve vlažném mléce- asi 1/4 si připravíme kvásek smícháním s droždím a trochou mouky, necháme nakynout. Do mouky přidáme sůl, žloutky, vlažné máslo, osmahlou cibulku a kvásek. Vytvoříme vláčné těsto, které necháme asi 1,5 hodiny nakynout na teplém místě. Z vykynutého těsta si vytvoříme cca 15 ks bochánků, které necháme ještě asi 30 minut nakynout na plechu vyloženým pečícím papírem s dostatečným odstupem. Potřeme olejem a pečeme při 170 stupních cca 15 minut.
Doplněk (v tomto případě cibuli) můžeme měnit dle chuti- například: olivy, švestky, houby, zázvor a vytvoříme tak zajímavý druh pečiva pro malé i velké.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI