Ingredience: | |||||
očištěná nahrubo nastrouhaná cuketa | 3 kg | velké nadrobno nakrájené cibule | 5 ks | ocet | 150 ml |
cukr | 50 g | sůl | 2 zarovnané lžíce | hořčičná semínka | 2 zarovnané lžíce |
celý kmín | 2 lžičky |
Pokud máte velké množství cuket, vyzkoušejte tuto zavařeninu, která je velice chutná jako salát. Ale také je vhodná k pečenému masu s knedlíkem.
Ve velké nádobě důkladně promícháme na hrubém slzičkovém struhadle nastrouhanou cuketu se všemi ostatními surovinami a necháme hodinu odpočinout.
Poté vše ještě jednou důkladně promícháme a naplníme do sklenic cca 2 cm pod okraj. Zavíčkujeme a na 85°C zavařujeme po dobu 10 minut.
Poznámka:
Kyselost a sladkost cuketového zelí si každý může upravit dle vlastní chuti. Já dávám méně, protože tuto směs používám i pod maso a do polévky. Zavařovat se dlouho nemusí, jde spíše jen o to, ab se dobře přichytilo víčko.
Já zavařuji tyto větší sklenice v papiňáku. Na dno hrnce dám pařák na knedlík, přidám 300 ml vařící vody, dám 2 - 3 sklenky a uzavřu poklicí. Od doby varu vařím 5 minut a vypínám. Víčka mě vždy chytí dobře a ještě se mi nikdy žádná zavařenina nezkazila.
Dužinu se semínky z cukety nevyhazuji. Dělávám z ní omáčku. Také ji přidávám s různou zeleninou do hrnce a uvařím. Po změknutí zeleniny vše rozmixuji ponorným mixérem, dle potřeby naředím a dochutím na chutný zeleninový krém.
Z uvedených surovin jsem připravila zelí do 4 sklenic po 650 ml.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI