Cuketové sterilované zelí zpět

Ingredience:
očištěná nahrubo nastrouhaná cuketa3 kgvelké nadrobno nakrájené cibule5 ksocet150 ml
cukr50 gsůl2 zarovnané lžícehořčičná semínka2 zarovnané lžíce
celý kmín2 lžičky
očištěná nahrubo nastrouhaná cuketa 3 kg, velké nadrobno nakrájené cibule 5 ks, ocet 150 ml, cukr 50 g, sůl 2 zarovnané lžíce, hořčičná semínka 2 zarovnané lžíce, celý kmín 2 lžičky

Příprava

Pokud máte velké množství cuket, vyzkoušejte tuto zavařeninu, která je velice chutná jako salát. Ale také je vhodná k pečenému masu s knedlíkem. 

Ve velké nádobě důkladně promícháme na hrubém slzičkovém struhadle nastrouhanou cuketu se všemi ostatními surovinami a necháme hodinu odpočinout.

Poté vše ještě jednou důkladně promícháme a naplníme do sklenic cca 2 cm pod okraj. Zavíčkujeme a na 85°C zavařujeme po dobu 10 minut. 

Poznámka:

Kyselost a sladkost cuketového zelí si každý může upravit dle vlastní chuti. Já dávám méně, protože tuto směs používám i pod maso a do polévky. Zavařovat se dlouho nemusí, jde spíše jen o to, ab se dobře přichytilo víčko.

Já zavařuji tyto větší sklenice v papiňáku. Na dno hrnce dám pařák na knedlík, přidám 300 ml vařící vody, dám 2 - 3 sklenky a uzavřu poklicí. Od doby varu vařím 5 minut a vypínám. Víčka mě vždy chytí dobře a ještě se mi nikdy žádná zavařenina nezkazila.

Dužinu se semínky z cukety nevyhazuji. Dělávám z ní omáčku. Také ji přidávám s různou zeleninou do hrnce a uvařím. Po změknutí zeleniny vše rozmixuji ponorným mixérem, dle potřeby naředím a dochutím na chutný zeleninový krém.

2017-08-17 Ostatní

Poznámka

Z uvedených surovin jsem připravila zelí do 4 sklenic po 650 ml.

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI