Ingredience | |||||
špaldová mouka | 600 g | rozkvašený kvásek | 5 lžic | domácí škvarky | 150 g |
domácí sádlo | 120 g | sůl | 1 lžička | rostlinné mléko / voda | 220 ml |
vejce | 1 ks | kmín mletý | 1 lžička | pepř | 1 špetka |
cukr | 1 lžička | vejce na potírání | 1 ks |
Jestli na něčem ujíždím a to do slova a do písmene jsou to škvarky a škvarkové placky. Od doby co si děláme domácí sádlo je všeho dostatek, a tak je konečně nemusím kupovat. Hodně si teď hraji s kváskem, mám na to více času než začne být krásné počasí a bude se dělat na zahradě.
Zůstalo mí více rozkvasu, a tak jsem je prostě riskla, jsou hutnější než klasické kynuté, ale jelikož placky mizely rychlostí blesku rozhodla jsem se už recept pustit, pokud se mi těsto povede ještě vylepšit, doplním případné vychytávky.
Příprava těsta je velmi jednoduchá, do mísy prosejeme mouku, přidáme kvásek, škvarky, sádlo, vejce, sůl, koření, trošku cukru, část mléka či vody a zaděláme těsto, dle potřeby a konzistence do těsta dle potřeby mléko či vodu doléváme. Mírně lepivé těsto necháme v míse kynout, poprášíme jej moukou a překryjeme. Těsto necháme kynout 2-3 hodiny, dle okolní teploty u kváskového těsta je prostě vše orinetační.
Následně těsto prohněteme, uděláme si v rukách placky, které klademe na plech vystlaný pečícím papírem, postříkáme vodou a necháme překryté ještě kynout než se nám nahřeje trouba.
Rozehřejeme si troubu, těsně před vložením placky potřeme našlehaným vajíčkem, zapaříme troubu (na dno trouby malý plech, který se musí nechat nahřát, do něj chrstneme horkou vodu), pečeme dozlatova na 180-200°C, pokud je chcete měkké, vyndejte je dříve, necháme vychladnout, nepřesušit a vážně hlídat.
Zkoušela jsem rovněž verzi bez vajec a nám chutná více, stačí pouze vejce vynechat jinak je postup stejný jen se mění poměr vody a to o 1x tolik, vše je závislé na kvásku a jeho savosti, savosti mouky, přilévejte postupně vlažnou vodu do mírně lepivé konzistence, důkladně těsto propracujeme a lehce pomoučníme, necháme kynout. Po 3 hodinách kynutí vytvarujeme placky, které klademe na plech s pečícím papírem, můžeme naříznout nožem, postříkáme vodou, necháme kynout do rozehřátí trouby, opět zapaříme a před vložením do trouby opět postříkáme, můžeme i během pečení a po vyndání z trouby.
Rostlinného mléko či voda (množství vody či mléka je individuální dle savosti mouky, obzvláště pokud vynecháte vejce může být o 1x více, přiléváme postupně do mírně lepivé konzistence, aby se s těstem hezky pracovalo, něco nasaje během kynutí.Vejce lze zcela vynechat a tímto děkuji paní Zajícové Lucce, že recept otestovala bez vajec.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI