Na rozkvašení: | |||||
žitný celozrnný kvásek | 20 g | špaldová mouka T 630 nebo polohrubá | 166 g | voda (dle savosti a druhu mouky) | 83 - 100 ml |
Dále budeme potřebovat: | |||||
České Ghíčko Bio | 3 lžíce | špaldová mouka (já si míchám 150g špaldová hladká celozrnná a 183g špaldová typ 630 | 333 g | himalájská růžová sůl | 10 g |
třtinový cukr | 10 g | voda | 166 g |
Už přesně nevím, kde jsem viděla původní video recept, bohužel se mi jej nepovedlo dohledat, ale i tak bych moc ráda poděkovala autorovi.
Ideálně večer si rozkvasíme kvásek, použijeme 20g žitného celozrnného kvasu z lednice, který smícháme se špaldovou moukou a vodou, promísíme a přikryjeme igelitovým sáčkem. Mně se nejvíce osvědčilo, připravovat rozkvas ve skleněných nádobách. Rozkvas bude potřebovat přibližně 12 hodin, vše je závislé na okolní teplotě.
Když máme rozkvas připravený, smícháme jej s ingrediencemi na těsto. Do rozkvasu přidáme 3 lžíce Ghí, mouku, sůl, cukr a vodu, důkladně propracujeme těsto, které necháme 3-4 hodin kynout. Čas je opět závislý na okolní teplotě.
Po nakynutí těsto prohněteme, rozdělíme na 80g dávky a vyválíme válečkem ovál, který postupným rolováním stočíme, připravené rohlíky klademe na pečící papír, které postříkáme rozprašovačem, přikryjeme igelitem a necháme opět 1-2 hodiny kynout. Nakynuté rohlíky postříkáme opět rozprašovačem, přidáme hrubozrnnou sůl, případně semínka, mák a dáme do rozehřáté trouby na 230°C, pečeme horkovzduchem přibližně 10 minut dozlatova. Po upečení klademe na mřížku a necháme vychladnout.
Čas přípravy: kváskové pečivo chce svůj čas, nelze uspěchat, počítejte raději s 6 hodinami. Kvásku i samotnému kynutí lze pomoci například přiložením k topení či na místo, kde máme tepleji.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI