Ingredience: | |||||
hrubá mouka | 100 g | vejce | 1 ks | voda | 3 lžíce |
Někdy se tak člověku stane, že vyšetří trochu času nazbyt. Jasně, nějaká práce se vždycky najde. Ale než se vrhnete na přerovnávání stoletého nepořádku v roky neotvíraných skříních, nechte si půl hodinky času na výrobu domácích polévkových nudlí. Fakt. Hotové je máte raz dva. A dají se udělat do zásoby. A ve vývaru nadělají hromadu parády. A chutnají!
Mouku vysypeme na vál, uděláme v ní důlek, rozklepneme do něj vejce, přidáme vodu a od prostředka zpracováváme. Nejlepší je pomáhat si ze začátku vidličkou. Těsto je třeba vypracovat tak, aby nelepilo - tedy aby nebylo moc řídké. Na durhou stranu musí být tak akorát tuhé, aby se dalo vyválet do velmi tenké placky (nejlépe tak tenké, aby skrz ní prosvítala utěrka). Mouku přidáváme opatrně, protože těsto má tendenci v jednom okamžiku velmi rychle tuhnout I tak se ovšem při jeho vyvalování trochu zapotíme, takže máme-li doma nějaké silné paže, klidně je využijeme. Vyválenou placku odložíme stranou, nejlépe na čistou utěrku a necháme ji proschnout tak, aby se jednotlivé pláty při krájení nelepily k sobě. Těsto nakrájíme na pruhy tak široké, jaká bude požadovaná délka nudlí, navrstvíme je na sebe a ostrým nožem ho krájíme na tenké nudličky. Ty podle potřeby prsty opatrně oddělíme od sebe a v troubě na nízkou teplotu je necháme důkladně proschnout, aby při skladování neplesnivěly. Proschlou zavářku je následně možné proházet v sítu, abychom se zbavili přebytečné mouky.
Stejně postupujeme i v případě, že se z těsta rozhodneme udělat flíčky. U těch je opravdu důležité těsto důkladně vyválet, jinak by se mohlo stát, že nám v polévce místo flíčků budou plavat krychličky.
Třetí možností je vyrobit si takzvané drobení. Těsto uplácáme do tuhé koule a na struhadle ho nastrouháme na drobné kousky. Tahle možnost se nám bude hodit i v případě, že neodhadneme hustotu těsta a to pak nepůjde vyválet.
Nudle vaříme v osolené vodě přibližně 2 minuty těsně před podáváním. Do polévky se přidají scezené, aby ji nezakalily.
Poměru surovin je třeba brát s rezervou, každá mouka je jiná a těsto je třeba si osahat a vychytat jeho konzistenci.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI