Domácí selský chléb se slunečnicovými semínky zpět

Ingredience:
pšeničná hladká mouka250 gžitná mouka250 gsušené droždí7 g
kmín mletý špetkaslunečnicová semínka hrstičkaocet3 pol. lžíce
voda700-800 mlvoda se solí na potírání trocha
pšeničná hladká mouka 250 g, žitná mouka 250 g, sušené droždí 7 g, kmín mletý špetka, slunečnicová semínka hrstička, ocet 3 pol. lžíce, voda 700-800 ml, voda se solí na potírání trocha

Příprava

Domácí pečivo prostě vede na plné čáře a kdo chce tvrdit něco jiného, tak doma pečivo prostě nepeče. Ta vůně, ten pocit!

1. Do misky dáme mouku, sušené droždí, sůl, drcený kmín a vše dobře promícháme
2. Do 500 ml vlažné vody, cca 37° C- nalijeme 3 lžíce octa. Směs nalijeme do mísy k mouce a dobře promícháme.
3. Postupně přiléváme ještě tak 300 ml vlažné vody, dokud není těsto krásně vláčné až do chvíle, kdy se těsto nelepí na stěny mísy.
4. Těsto necháme kynout cca 60 minut v pokojové teplotě.
5. Těsto po této době dobře promícháme vařečkou a necháme cca 25 minut ještě v klidu v míse.
Pečící formu nebo plech, já měla remosku, dobře omastíme, malinko poprášíme hladkou moukou a těsto přesuneme z mísy do nádoby. Dobře se dělá chléb v silikonových formách na pečení typu - piškotového korpusu.
6. Vodu smícháme se lžičkou soli cca. 120 ml. Touto slanou vodou potíráme celou dobu povrch chleba. Podle toho bude pěkná i kůrka. Čím hladší povrch chleba, tím méně prasklin. Vše ještě posypeme drceným kmínem, slunečnicovým semínkem nebo rozdrceným knackebrotem.…
7. Dáme péct do trouby při 220°C cca 10 minut. Po této době pečeme ještě cca 70 minut na 200 stupňů.

2015-02-27 Ostatní

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlapřílohy
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
přílohy
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI