K výrobě domácího tofu toho zas tolik nepotřebujete. Vystačíte si s běžným domácím náčiním.
Pokud by vás začala výroba tofu bavit, není naškodu zamyslet se jako já nad kvalitnější lisovací nádobou. Pokud máte tedy šikovného manžela, tak ho poproste a on vám ji jistě rád vyrobí.
(moje nádoma - samodomo)
(originál)
Stačí ale, aby to byl jen rámeček bez dna a čtverec, který se na pár minut zatíží třeba hrncem s vodou. Dovnitř se vloží jemná tkanina a voda odteče.
Sójové boby jsem koupila v supermarketu v BIO kvalitě.
Když si je přinesete domů, tak je třeba je dobře propláchnout. Když je voda čistá, tak dejte do nádoby sóju a zalijte 2x větším množství studené vody. Nechte ji tak bobtnat ideálně celou noc.
Dobře připravený bob se pozná po rozpůlení. Musí mít všude stejně bílou barvu.
Jestliže je voda už výrazně zakalená a na hladině se objevují bublinky, tak sója začala kvasit a ovlivní to jak výrobu, tak i chuť tofu.
(zde vidíte rozdíl mezi suchou a namočenou sójou)
Pravděpodobně budete muset mixovat kaši na dvakrát. Kuchyňské mixéry většinou takové množství naráz nezvládnou.
Musíte ale myslet na to, že je třeba zachovat poměr namočené sóji (250g v suchém stavu) a 3 litrů vody.
Rozmixovat to musíte opravdu dohladka.
Kaši nalijte do hrnce a přiveďte těsně k bodu varu. Tak to ji nechte vařit asi 10 minut a sbírejte veškerou pěnu co se tvoří na povrchu. Pokud vám bude kaše příliš houstnout, tak dodejte vodu, aby byla konzistence, tak jako na začátku.
Po uvaření je třeba oddělit pevnou část ( okaru ) od té tekuté. Použijte hodně jemné sítko a nebo tkaninu jako já.
Dobře uzlíček látky vyždímejte, aby vám zbyla co nejsušší drť. Tu už dále nebude potřebovat.
Teď je třeba vysrážet sraženinu. K tomu je potřeba ideálně potravinářská sádra. Tu ale není úplně jednoduché sehnat stejně tak jako solný výtažek z mořské vody Nigari.
Proto si budete muset vystačit s tím co máte doma citrón, ocet, sůl.
Já použila lžičku octa (rýžového) a výsledek bych více než obstojný.
Mléko zamíchejte, zastavte vařečku a nalijte ocet. Přiklopte a nechte 5 - 10 minut stát. Oddělí se sraženina a syrovátka. Měla by být ve větších kusech a mít krásně lesklý povrch.
Sraženinu sceďte přes jemné sítko a sklepněte. Syrovátka odteče a tofu zatuhne. Pokud chcete pevné tofu v úhledném bločku je třeba ho ihned po přecezení přendat do látky, tu dát do formy a zatížit tak, aby mohla syrovátka volně odtékat.
Tofu nechte takto 5 - 10 minut a poté můžete vybalit a rovnou krájet. Jestliže ho nespotřebujete rovnou. tak ho naložte do vody a nechte v lednici. Vydrží tak 3 dny. pokud vodu mírně osolíte, vydrží malinko déle.
Dobrou chuť!