Dýňový džem se zázvorem a pomerančem zpět

Ingredience:
dýně (použila jsem polovinu Hokaido a polovinu máslové)1 kspomeranč4 kscitron2 ks
zázvor200 gvanilkový lusk1 kstřtinový cukr dle chuti
Gelfix (pokud nepoužíváte Gelfix, určitě bych doporučovala zvýšit množství citronů kvůli konzervaci) dle potřeby
dýně (použila jsem polovinu Hokaido a polovinu máslové) 1 ks, pomeranč 4 ks, citron 2 ks, zázvor 200 g, vanilkový lusk 1 ks, třtinový cukr dle chuti, Gelfix (pokud nepoužíváte Gelfix, určitě bych doporučovala zvýšit množství citronů kvůli konzervaci) dle potřeby

Příprava

Málem donekonečna jsem bádala, jak tohle cosi z dýně a pomerančů nazvat. Pátrala jsem na internetu, jaký přesný rozdíl je mezi džemem a marmeládou a ač jsem si dodnes myslela, že mám jasno, musím přiznat, že teď z toho vůbec nejsem moudrá. Ze začátku jsem si psala do dvou sloupců vlastnosti a složení marmelády a džemu zvlášť. S tím jsem ovšem brzo přestala, protože každá stránka totiž obsahuje jiné informace, které se navzájem dokonce popírají. Přečetla jsem i několik diskuzí, kde jeden druhého osočoval z neznalosti. A v okamžiku, kdy se mně do toho začalo motat nařízení EU (podle kterého se marmeládou smí nazývat jen výrobky z citrusových plodů), jsem to všechno pozavírala. A víte proč? Protože mně je to vlastně úplně jedno a poslední, čím bych si chtěla zadělávat hlavu je to, jestli si na chleba mažu džem nebo marmeládu. Jen jsem chtěla být přesná. Nemám ale jasno doteď a jediné, k čemu jsem dospěla je to, že džem oproti marmeládě obsahuje kousky ovoce nebo celé drobné plody, kdežto marmeláda je neobsahuje, protože se vyrábí z ovocného protlaku. A podle téhle poučky jsem svoje dýňové cosi nazvala džemem, protože i když v něm nejsou kousky ovoce (rozmixovala jsem ho dohladka), určitě jsem ho nevyráběla z protlaku.

Dýni důkladně omyjeme a i se slupkou ji nakrájíme na menší kostky. Pomeranče oloupeme, odpeckujeme a pokud možno je zbavíme blanek mezi jednotlivými stroužky. Pokud to z nějakého důvodu nejde nebo se nám nechce, určitě je alespoň důkladně obereme od bílé spodní slupky (ta je společně s peckami hořká). To samé uděláme s citrony. Zázvor nastrouháme na jemno. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme a špičkou nože z něho po celé délce stáhneme dužinu (zbytek lusku můžeme dále využít např. na výrobu domácího vanilkového cukru či extraktu). 
 
Všechny tyto suroviny dáme do dostatečně velkého hrnce, podlijeme je trochou vody, aby se nepřipálily, přiklopíme je pokličkou a na mírném ohni podusíme tak, aby pustily vodu. Pak pokličku sundáme a za občasného promíchání je dál na mírném ohni sváříme tak dlouho, dokud dýně nezměkne a přibližně polovina tekutin se neodvaří. Pak základ rozmixujeme tyčovým mixérem (konzistence dle chuti, já ho vzala dohladka). Pokud používáme Gelfix (já to bez něj zatím neumím), rozmícháme ho podle návodu na obalu v malém množství cukru, vsypeme k základu a opravdu důkladně rozpustíme. Necháme ho minimálně 5 minut provařit a teprve poté přidáváme cukr podle chuti (cukr se musí přidávat až po Gelfixu). Mícháme, dokud se úplně nerozpustí. 
 
Ještě horký džem plníme do sklenic, které postavíme na víčko a necháme je vychladnout.
2015-11-26 Ostatní

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyvaření
Příležitostpodzim
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI