Ingredience. | |||||
hladká mouka (typ 00) | 450 g | vlažná voda | 180 ml | olej | 30 g |
droždí | 30 g | cukru | 25 g | velká vejce | 2 ks |
sůl | 10 g | ||||
Celozrnné: | |||||
jemná celozrnná pšeničná mouka | 400 g | hladká mouka (00) | 50 g | voda | 180 ml |
olej | 30 g | droždí | 40 g | třtinový cukr | 25 g |
vejce | 2 ks | sůl | 10 g | 1 vejce na potření | |
sezam na posypání |
Základem poctivého chutného hamburgeru je hamburgerová bulka. Taková, která voní a je krásně nažloutlá po vajíčkách, má lesklou vábivou kůrku a je štědře posypaná sezamem, ale zároveň nám nenacpe bříška tolik, že půlku bulky vyhodíme, abychom měli místo na kousek masa.
Přesně takový recept tu mám. Pečivo je u hamburgeru často vnímáno jen jako nutné zlo, jako nezbytnost, která drží maso, omáčku a zeleninu pohromadě. Málokdo ho bere jako plnohodnotnou součást, které je třeba věnovat pozornost. Tyto hamburgerové bulky jsou vhodné ke všem druhům mas, zeleninových karbanátků a dokonce i k párkům, ale ani samotné nejsou k zahození. Tento recept je zároveň mou velkou premiérou, protože je to historicky první videorecept.
Postup pro celozrnnou variantu je obdobný, jen je potřeba při práci s těstem podsypávat mouku, protože těsto je lepivější. Nicméně pozor na přidané množství podsypové mouky, aby bulky nebyly tuhé.
Do velké mísy prosijeme mouku, uděláme do ní důlek. Nalijeme vodu a rozmíchané droždí s cukrem. Promícháme a necháme 10 minut odpočinout. Přidáme vejce a olej. Pomalu začneme těsto od středu míchat. Hněteme, hněteme a hněteme. Těsto je potřeba prohníst opravdu důkladně zhruba 5 minut. Přidáme sůl a hněteme ještě dalších 5 minut. Správně uhnětené těsto nesmí lepit, je hladké a pružné. Přikryjeme a dáme na 1hod kynout do tepla. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, nepodsypáváme, pouze si poprášíme ruce. Rozdělíme na 12 kousků po 70g. Z kousků těsta stočíme bochánky do malého ranečku tak dlouho, dokud nevypneme krásnou kuličku. Během tvarování několikrát zmáčkneme, abychom vyhnali vzduchové bublinky. V dostatečných rozestupech skládáme na pečící papír. Po vytvarování posledního kousku necháme 15 minut odpočinout a rozplácneme. Opět přikryjeme a necháme 1 hodinu kynout v teple, zvětší se přibližně 2x. Během kynutí můžete housky lehce rosit vodou z rozprašovače, doba kynutí závisí na teplotě, vlhkosti vzduchu, náladě pekaře a dalších proměnných, takže je potřeba brát dobu kynutí s rezervou. Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem a dáme péct. Pokud chcete matný povrch, vynechte vajíčko a potřete mlékem. Pečeme při 220°C 10-12 minut, nebo při 200°C na horkovzduch. Vždy dáme na dno trouby trochu vody v hrnečku či skleničce, zkrátka v nádobce, která nepraskne. Hotové bulky vyndáme na mřížku, přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout.
Tip: Pokud chcete mít bulky s ještě lákavější chutí a vůní, místo oleje použijte rozpuštěné vlažné máslo.
V receptu najdete dvě varianty. Z bílé a celozrnné mouky. Video recept najdete pod mým profilem, kde se můžete těšit i na domácí kečup! Tak nějak si zkompletujeme celé DOMÁCÍ hamburgerové "meny".
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI