Ingredience: | |||||
jahody | 1 kg | cukr krystal | 600 g | Pektogel (nebo 2 balení Gelfixu 2:1) | 1,5 balíčku |
Výborný domácí džem, který je za 20 minut hotový? Ano! Jahodový džem považuji za ten úplně nejjednodušší a nejrychlejší, protože nic nemusíme peckovat, či pasírovat. Navíc se musí vařit rychle, aby nám jahody nezhnědly. Postačí nám k tomu pouze šťouchadlo na brambory, hrnec, jahody, cukr a želírující přípravek pro přípravu džemů, či marmelád.
Jahody rozmačkáme, dáme do hrnce a zprudka vaříme. Jakmile se začnou jahody vařit, přidáváme pomalu cukr, asi půl kila a za stálého míchání necháme cukr rozpustit. Do zbývajících 100 g cukru přidáme želírující přípravek, promícháme lžící a přidáme do jahodové směsi. Poté vaříme už jen krátce, asi 5 minut. Jahodový džem se nesmí vařit pomalu a dlouho, protože by nám jahody zhnědly.
Nezapomeneme provést zkoušku tuhosti džemu - zcela jednoduše, odebereme jednu lžičku na talířek a dáme na chvilku do lednice. V době varu je vždy všechno tekuté, ale zdání opravdu klame. Po vyjmutí talířku z lednice si zkuste, zdali máte požadovanou konzistenci. V případě, že je džem příliš tekutý, tak můžete přidat kyselinu citronovou, nebo trochu želírovacího přípravu s cukrem a poté zkoušku znovu opakovat. Ještě horký džem nalijeme do sklenic, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.
VENDY TIP! Jahody na přípravu džemu opravdu jen rozmačkáme a nemixujeme - to by nám mohl džem zhořknout od jadýrek. Pokud jsou jahody velmi sladké, tak můžete přidat špetku kyseliny citronové pro chuť. Kyselinu citronovou můžete přidat nejen pro chuť, ale i pro větší "tuhost" džemu.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI