Ingredience: | |||||
švestky | 1,75 kg | borůvky | 250 g | želírovací cukr 3v1 | 0,5 kg |
červené víno | 2 dcl | celá kořice | 2 kousky | badyán | 3 hvězdičky |
vanilkový lusk | 1 ks | hřebíček | 10 ks |
Trochu mě omrzely takové ty klasické džem a začala jsem experimentovat. Je jasné, že ne každý experiment dopadne přesně podle mých představ. Tento má očekávání ještě předčil. Když jsem si namazala zbytek vychladlého džemu na čerstvě upečený chleba, tak jsem věděla, že jsem ho udělal málo. V tento moment se v naší domácnosti jednoznačně drží na špici džemové hitparády.
Švestky vypeckujte a nakrájejte na menší kousky. Do hrnce nasypte švestky, borůvky, cukr, celé koření.Vanilkový lusk rozřízněte a vyškrabte z něj semínka, k ovoci ale přidejte semínka i vyškrábaný lusk. Vše promíchejte a přilijte víno. Za stálého míchání vařte cca 10 min, tak aby se švestky částečně rozvařily. Z hotového džemu vytáhněte, skořici, badyán a celý vanilkový lusk. Ještě horký džem nalijte do sklenic. Uzavřené sklenice otočte dnem vzhůru, tak už nebudete muset džem sterilizovat. Hotový džem vám vydrží rok i déle.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI