Ingredience: | |||||
hladká žitná mouka | 1 hrnek | polohrubá mouka | 1,5 hrnku | hladká mouka | 0,5 hrnku |
sůl | 3 rovné lžičky | ocet | 1/2 lžičky | kmín celý / drcený | 1 lžička |
voda | 1,5 hrnku | sušené droždí | 1/3 lžičky |
Krásné, lahodné a křupavé dalamánky...jakou odměnu si může kuchařka víc přát? Těsto je řidčí, ale dalamánky jsou díky tomu krásně nadýchané. Když si pomoučíte ruce i vál a budete dalamánky jen tak lehce povalovat v mouce, určitě se podaří.
Mouky promícháme s kmínem, solí a droždím, přidáme ocet, vodu a rychle smícháme dohromady. Mísu pak zakryjeme potravinovou folií.
Po 12 hodinách těsto vyklopíme na plochu pomoučenou hladkou žitnou moukou, rozdělíme na osm kousků a opatrně vytvoříme oválné bochánky. Pomůžeme si opět moukou, těsto se dost lepí. Na plechu vyloženém pečicím papírem je necháme asi 20 minut dokynout, posypeme hrubou solí, kmínem a pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 20 minut (u mě horkovzduch). Zespod by dalamánky měly mít tmavě zlatavou barvu.
Poznámka:
Jeden dalamánek cenově vychází pod 1 Kč (podle toho, za kolik sežente hladkou žitnou mouku), proto ten název
Recept je inspirován postupem z populárního "Chleba bez hnětení".
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI