Křupavé dalamánky zpět

Ingredience:
hladká žitná mouka1 hrnekpolohrubá mouka1,5 hrnkuhladká mouka0,5 hrnku
sůl3 rovné lžičkyocet1/2 lžičkykmín celý / drcený1 lžička
voda1,5 hrnkusušené droždí1/3 lžičky
hladká žitná mouka 1 hrnek, polohrubá mouka 1,5 hrnku, hladká mouka 0,5 hrnku, sůl 3 rovné lžičky, ocet 1/2 lžičky, kmín celý / drcený 1 lžička, voda 1,5 hrnku, sušené droždí 1/3 lžičky

Příprava

Krásné, lahodné a křupavé dalamánky...jakou odměnu si může kuchařka víc přát? Těsto je řidčí, ale dalamánky jsou díky tomu krásně nadýchané. Když si pomoučíte ruce i vál a budete dalamánky jen tak lehce povalovat v mouce, určitě se podaří.

Mouky promícháme s kmínem, solí a droždím, přidáme ocet, vodu a rychle smícháme dohromady. Mísu pak zakryjeme potravinovou folií.

Po 12 hodinách těsto vyklopíme na plochu pomoučenou hladkou žitnou moukou, rozdělíme na osm kousků a opatrně vytvoříme oválné bochánky. Pomůžeme si opět moukou, těsto se dost lepí. Na plechu vyloženém pečicím papírem je necháme asi 20 minut dokynout, posypeme hrubou solí, kmínem a pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 20 minut (u mě horkovzduch). Zespod by dalamánky měly mít tmavě zlatavou barvu.

Poznámka:

Jeden dalamánek cenově vychází pod 1 Kč (podle toho, za kolik sežente hladkou žitnou mouku), proto ten název 
Recept je inspirován postupem z populárního "Chleba bez hnětení".

2014-10-22 Ostatní

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI