Ingredience: | |||||
žitný kvásek | 350 g | jemná žitná celozrnná mouka | 400 g | špaldová mouka | 240 g |
voda | 400 ml | slunečnicová semínka | 30 g | drcená lněná semínka | 20 g |
sůl | 1 lžíce | drcený kmín | 1 lžíce | koriandr | 1/2 lžíce |
Pokud se pokoušíte pracovat s kváskem a chleby se vám zatím nedaří, zkuste tyto chlebánky. Domácí pečivo příchází bohu dík znovu do "módy".
350g žitného kvásku smícháme s 300g celozrnné žitné mouky a 400ml vody.
Dobře promícháme a necháme kvasit asi 4 hodiny. Pak přidáme 100g celozrnné žitné mouky, špaldovou mouku, slunečnicová semínka, drcená lněná semínka, sůl, kmín a koriandr. Propracujeme kompaktní těsto. Vyklopíme na vál, kde vytvarujeme šišku, rozdělíme na půl a z každé půlky uděláme šest dílů. Ty pak vytvarujeme do tvaru chlebánku, klademe na plech, kde je potřeme olejem ze všech stran a tvořítkem na linecké uděláme obrázek, v tomto případě kytičku. Necháme hodinu kynout pod utěrkou.
Troubu si roztopíme na 200°C, vložíme chlebánky a po 15 minutách ztlumíme na 175°C a pečeme ještě asi 45 minut. Upečené chlebánky klademe na mřížku a necháme vychladnout.
Pokud se pokoušíte pracovat s kváskem a chleby se vám zatím nedaří, zkuste chlebánky. Nemusíte se bát, že by vám nevyskočili. Forma je podrží a popožene vzhůru. Jsou celozrnné, tak počítejte s hutnější strukturou.
Kdyby přece jenom někdo nevěděl, jak který krok přesně vypadá, zde je fotonávod: http://omites.blogspot.cz/2013/06/celozrnne-kvaskove-chlebanky.html
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI