Ingredience: | |||||
žitná chlebová mouka | 250 g | špaldová mouka T 1050 na pečivo | 250 g | kvásek | 20 - 30 g |
sůl | 2 špetky | kmín | dle chuti | slunečnicová semínka | dle chuti |
odstátá voda | cca 500 ml |
Tento recept je pro začátečníky v pečení chleba, nic náročného... jen mít doma kvásek. A kdo ho nemá, mrkněte na internet jak na něj a za 4 dny ho máte a můžete péct.
Více mi vyhovuje, si chleba založit večer a ráno péct. Počítejte s tím, že chleba potřebuje tak 12 hodin kynutí plus další 2 hodin ve formě.
Takže ve velké míse smíchejte mouky se solí, kmínem a semínky. Do větší sklenice dejte lžíci kvásku (20 - 30g) a zalijte odměřenou vodou. Vznikne vám bahnitá voda, kterou nalijte do mísy s moukou. Zamíchejte, strčte mísu do igelitky a nechte kynout 12 hodin. Ráno si potřu větší stěrku olejem a řídké těsto v míse tak 4krát přeložím. Z jedné strany na druhou, abychom zapracovali vzduch do těsta. Necháme odstát 15 minut. Mezitím si formu důkladně promažeme máslem a těsto do něj "nalijeme" - je řídké. Mokrou rukou uplácneme, pokropíme, posypeme semínky a dáme do igelitky opět kynout tak na 2 hodiny.
Potom rozpálíme troubu na 250 stupňů, naspod trouby dáme pekáček na vodu. Vykynutý chleba dáme do rozpálené trouby, do spodní misky nalijeme hrníček vody, rychle zavřeme a pečeme. Po 10ti minutách stáhneme teplotu na 200 a pečeme dalších cca 20 - 30 minut.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI