Ingredience: | |||||
kvásek | 1 lžíce (cca 40 g) | žitná mouka | 150 g | odstátá voda | 150 ml |
mouka (1:1 pšeničná hladká a pšeničná chlebová) | 300 g | voda | 150 ml | sůl | 1 zarovnaná lžička |
drcený kmín | 1/2 lžičky |
Jsem pekař amatér a stále se mě drží štěstí začátečníků. Právě z toho důvodu bych si nedovolila nabízet Vám recept na pečení kváskového chleba. Sama jsem ji zatím upekla jenom sedm bochníčků a osmý právě kyne v ošatce. Podléhám, ale tlaku poptávky a jdu s kůží na trh.
Z kvásku, vody a mouky zaděláte základní těsto, která necháte pod igelitem odpočívat dle počasí 8 -12 hodin. Z hotového kvásku si odeberte do zásoby jak jste zvyklí. Přidejte mouku, vodu, nebo jinou zvolenou tekutinu, sůl a kmín a hněťte rukou, nebo robotem min 7 minut. Těsto nechte přikryté igelitem opět kynout. Můžete ho nechat přes noc v ledničce, nebo při pokojové teplotě. Obvykle je těsto vykynuté za přiblížně 4 - 5 hodin. V tomto počasí je to ale opravdu vyšší dívčí, chleba je schopen vykynout i za hodinu.
Vykynuté těsto položte na pomoučený vál, překládejte zatočte to úhledného bochníčku, který dejte vykynout do ošatky. V ošatce nechte kynout další hodinu.
Remosku si rozpalte. Do rozpálené remosky opatrně vyklopte nakynutý bochník, přikryjte alobalem a pečte 15 minut. Poté alobal odstraňte a dopékejte dalších cca 30 minut. Upečený chleba poznáte po zvuku. Musí krásně zvonit.
V remosce chleby praskají, ale není to na škodu, naopak jim to přidá na rustikálním vzhledu.
Z uvedených surovin upečete 1 bochník o hmotnosti cca 800 g.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI