Rozkvas: | |||||
žitný kvásek | 1 lžíce | voda | 50 g | žitná chlebová mouka | 50 g |
Těsto: | |||||
rozkvas | dle potřeby | voda | 150 g | olej | 20 g |
himalájská sůl | 1 lžička | chlebová pšeničná mouka | 70 g | špaldová mouka 1050 Lidl | 220 g |
Náplň: | |||||
máslo | 60 g | česnek | 3 stroužky | sýr Gouda | 150 g |
Tento chléb je moje kvásková verze Trhacího chlebíku od Pekárnománie a najdete ho i v knize Ruce v mouce, která je podle mě pekařská bible.
Po upečení trhacího chlebíku už naprosto rozumím jeho pověsti. Vůně naprosto neodolatelná a i to, že zmizel dříve, než stačil vychladnout, nikoho už asi taky nepřekvapí.
Nejdříve si připravíme rozkvas smícháním kvásku s vodou a moukou. Necháme cca 10 - 12 hodin rozkvasit v míse pod igelitem.
Na zadělání těsta používám pekárnu na chleba (program příprava těsta), případně robot, kde vymíchám hladké pružné těsto. Těsto nechávám kynout v olejem vymazané míse cca 3 hodiny.
Poté vyválíme plát, potřeme ho rozpuštěným máslem smíchaným s rozdrceným česnekem, posypeme sýrem a bylinkami. Takto připravený plát rozřízneme na čtverce zhruba o velikosti 10 x 10 cm. Čtverce s náplní skládáme do vymazané formy na biskupský chlebíček nastojato. Necháme cca 1,5 hodiny vykynout.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut dozlatova.
Necháme prochladnout, vynikající je ještě vlažný.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI