Kváskový žitný chléb se semínky zpět

1. část receptu:
mateřský kvásek1 lžícežitná mouka - celozrnná150 gvlažná voda150 ml
2. část receptu:
žitná mouka - celozrnná250 gžitná zrna50 gpohanková lámanka50 g
semínka (len, dýně, slunečnice, konopné...)50 gmelasa nebo med1 lžička
3. část receptu:
melta1 lžičkavoda330 mlsůl12 g
máslo na vymazání formy
mateřský kvásek 1 lžíce, žitná mouka - celozrnná 150 g, vlažná voda 150 ml, žitná mouka - celozrnná 250 g, žitná zrna 50 g, pohanková lámanka 50 g, semínka (len, dýně, slunečnice, konopné...) 50 g, melasa nebo med 1 lžička, melta 1 lžička, voda 330 ml, sůl 12 g, máslo na vymazání formy

Příprava

Pokud si chcete dopřát pečivo, i když se zrovna hlídáte, tak si upečte tento žitný chléb se semínky a pohankovou lámankou. Je výborný, křupavý a přesto příjemně vlhký. Prostě chléb Skandinávského typu.

Při přípravě kváskového chleba si nejprve musíte nechat rozkvasit část žitné mouky. K tomu vám poslouží první část receptu.

Vše zamícháte v míse a tu dáte na minimálně 8 hodin do igelitového sáčku do tepla, nikoliv na přímé teplo jako je radiátor. Jestliže máte doma 21-23°C, tak bohatě postačí místo někde na lince.

Zároveň si připravíte semínka a zrno. Ty jsou daleko stravitelnější, pokud je namočíte na stejně dlouhou dobu, jako bude kvasit základ. 

Dejte tedy všechna semínka do sklenice a zalijte horkou vodou. Té dejte jen tolik, aby semínka byla ponořená.

Po 8 hodinách:

K rozkvašenému základu, který je nyní krásně nadýchaný přidejte suroviny z druhé části receptu + nabobtnalá semínka se zrny.

Teď je čas přidat i nějakou tu tekutinu. Můžete dát čistě jen vodu, ale jestliže použijete meltu, dodáte chlebu i krásnou barvu, vůni i další rozměr chuti.

Svařená melta musí ovšem před přidáním do těsta částečně vychladnout. Přidejte i sůl a vše promíchejte vařečkou či stěrkou. Nemíchejte však nějak zběsile. U žitného chleba je lépe, když se to jen tak zamíchá, aby nikde nebylo suché místečko.

Mísu znova zabalte do igelitu a nechte 3 hodiny ležet opět na lince.

Po 3 hodinách:

Těsto několikrát obraťte vařečkou a přemístěte do formy vymazané máslem. Mokrou stěrkou uhlaďte a nechte opět v igelitu kynout cca 2 hodiny. Pokud chcete, můžete povrch ozdobit semínky a nebo jen poprášit žitnou moukou.

Nezapomeňte si zavčas dát rozehřát troubu. V první fázi se peče 10 minut na 250°C a poté se trouba ztlumí na 190°C a chleba se dopéká cca 30 minu. Jestliže chcete krásně tmavý chléb i po stranách, můžete ho díky máslu lehce z formy vyklopit a dopéct přímo na mřížce.

S krájením si ale dejte opravdu na čas. U žitného chleba se musí počkat až na opravdu dokonalé vychladnutí. Pokud budete krájet ještě teplý chléb, bude mazlavý a nepoživatelný.

Dobrou chuť!

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2018-02-20 Ostatní

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI