1. část receptu: | |||||
mateřský kvásek | 1 lžíce | žitná mouka - celozrnná | 150 g | vlažná voda | 150 ml |
2. část receptu: | |||||
žitná mouka - celozrnná | 250 g | žitná zrna | 50 g | pohanková lámanka | 50 g |
semínka (len, dýně, slunečnice, konopné...) | 50 g | melasa nebo med | 1 lžička | ||
3. část receptu: | |||||
melta | 1 lžička | voda | 330 ml | sůl | 12 g |
máslo | na vymazání formy |
Pokud si chcete dopřát pečivo, i když se zrovna hlídáte, tak si upečte tento žitný chléb se semínky a pohankovou lámankou. Je výborný, křupavý a přesto příjemně vlhký. Prostě chléb Skandinávského typu.
Při přípravě kváskového chleba si nejprve musíte nechat rozkvasit část žitné mouky. K tomu vám poslouží první část receptu.
Vše zamícháte v míse a tu dáte na minimálně 8 hodin do igelitového sáčku do tepla, nikoliv na přímé teplo jako je radiátor. Jestliže máte doma 21-23°C, tak bohatě postačí místo někde na lince.
Zároveň si připravíte semínka a zrno. Ty jsou daleko stravitelnější, pokud je namočíte na stejně dlouhou dobu, jako bude kvasit základ.
Dejte tedy všechna semínka do sklenice a zalijte horkou vodou. Té dejte jen tolik, aby semínka byla ponořená.
Po 8 hodinách:
K rozkvašenému základu, který je nyní krásně nadýchaný přidejte suroviny z druhé části receptu + nabobtnalá semínka se zrny.
Teď je čas přidat i nějakou tu tekutinu. Můžete dát čistě jen vodu, ale jestliže použijete meltu, dodáte chlebu i krásnou barvu, vůni i další rozměr chuti.
Svařená melta musí ovšem před přidáním do těsta částečně vychladnout. Přidejte i sůl a vše promíchejte vařečkou či stěrkou. Nemíchejte však nějak zběsile. U žitného chleba je lépe, když se to jen tak zamíchá, aby nikde nebylo suché místečko.
Mísu znova zabalte do igelitu a nechte 3 hodiny ležet opět na lince.
Po 3 hodinách:
Těsto několikrát obraťte vařečkou a přemístěte do formy vymazané máslem. Mokrou stěrkou uhlaďte a nechte opět v igelitu kynout cca 2 hodiny. Pokud chcete, můžete povrch ozdobit semínky a nebo jen poprášit žitnou moukou.
Nezapomeňte si zavčas dát rozehřát troubu. V první fázi se peče 10 minut na 250°C a poté se trouba ztlumí na 190°C a chleba se dopéká cca 30 minu. Jestliže chcete krásně tmavý chléb i po stranách, můžete ho díky máslu lehce z formy vyklopit a dopéct přímo na mřížce.
S krájením si ale dejte opravdu na čas. U žitného chleba se musí počkat až na opravdu dokonalé vychladnutí. Pokud budete krájet ještě teplý chléb, bude mazlavý a nepoživatelný.
Dobrou chuť!
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI