Ingredience: | |||||
mouka (400g špaldová T1050, 100g žitná jemně mletá) | 470 - 500 g | čerstvé droždí | 21 g (1/2 kostky) | himalájská sůl | 12 g |
třtinový cukr nebo lžíce med | 1/4 lžičky | mandlové mléko či voda | 270 - 300 ml | České Ghíčko (máslo, sádlo, Alsan bio...) | 50 g |
hrubozrnná sůl, celý mák... | na posypání | voda | na potření |
Miluji domácí pečivo, celý dům tak krásně provoní, nejraději připravuji kváskové rohlíky, ale ty vyžadují mnohem více péče a času. Když není čas, sáhnu po rohlíčkách, které jsou poměrně rychlé, mohu je zadělat a jít si dělat jinou činnost, těsto si zatím pěkně hodinku odpočívá, tento recept není přímo můj je z webu PavlavTroubě, ale jelikož mi chodí často dotazy na přípravu domácího pečiva v rychlejší verzi, rozhodla jsem se jej upravit v naší verzi.
Odvážíme si jednotlivé druhy mouky, připravíme si kvásek z rostlinného mléka či vody a to následovně: do 100ml vlažné tekutiny přidáme nadrobené droždí, důkladně rozmícháme metličkou, přidáme lžíci špaldové mouky a lžičku cukru nebo lžíci medu (více mi chutnají rohlíky s medem). Vše společně zamícháme, přiklopíme utěrkou alespoň na 10 minut. Vzniklý kvásek nalijeme do mísy, kde máme připravené mouky, přilijeme zbytek mléka či vody, přidáme sůl a povolený tuk. Důkladně všechny ingredience propracujeme, může se zdát, že je konzistence mazlavá, nepospíchejte s přidáváním mouky a důkladně propracujte. Savost každé mouky je rozdílná, dle potřeby přidejte mouku či tekutiny. Je zapotřebí, aby se nám těsto nelepilo na ruce a dobře se s ním pracovalo.
Zadělané těsto necháme kynout, já nechávám přibližně hodinu. Po hodině kynutí si připravíme suroviny na posypání. Vyjmeme těsto z mísy, rozdělíme si jej na 80-90g porce. Na nepřilnavé podložce jednotlivé díly rozválíme na ovál, stáčíme do ruličky. Když máme rohlík stočený, utáhneme jej mírným poválením.
Připravené rohlíky klademe na plech s pečícím papírem zakončením dolů, jinak riskujeme otevření rohlíků. Rohlíky před pečením potřeme vodou, posypeme mákem a hrubozrnnou solí, necháme krátce kynout na plechu, než se nám trouba rozpálí. Je zapotřebí je nechat krátce nakynout, aby prudkým zvýšením teploty nepopraskaly.
Pečeme na 200°C dozlatova, přibližně 15-20 minut, horkovzdušné pečení je podstatně rychlejší, určitě hlídat.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI