Ingredience: | |||||
špaldová mouka T 1050 | 300 g | žitná mouka chlebová + 100g | 150 g | voda | 500 - 600 ml |
čerstvé droždí | 22 g | olej | 2 - 3 lžíce | jablečný ocet | 1 lžíce |
celý kmín | 8 g | himalájská nebo mořská sůl | 12 g | třtinový či klasický cukr | špetka |
Ráda připravuji domácí pečivo, nejraději máme kváskový chléb, ale ten potřebuje čas a když zapomenu rozkvasit kvásek, přichází na řadu kynutý chléb, který nevyžaduje tolik péče. Snadný, rychlý chléb, který zvládne každý.
Tento recept jsem našla na stránkách www.kvaskovepeceni.cz, přečetla jsem si suroviny a dobu pečení a já prostě nedokážu asi nic udělat dle původního receptu, vždy si vše upravuji dle vlastní představy.
Smíchala jsem 300g špaldové mouky + 150 žitné mouky chlebové + 500ml vody + – dle savosti mouky. Je zapotřebí udělat těstíčko, vše zamíchat, překrýt utěrkou a nechat 1 hodinu odpočívat.
Mezitím si připravíme kvásek. Do mističky či hrnečku dáme 1 lžíci mouky 1,5 – 2 lžíce vlažné vody, rozdrolíme droždí, 1 lžíci cukru, zamícháme a necháme 1 hodinu překryté.
Po jedné hodině přidáme do základu mouky a vody kmín, olej, ocet, sůl a kvásek (který jsme si připravili z mouky, droždí, vody a cukru), během hnětení postupně přisypeme ještě 100g žitné chlebové mouky (zde už záleží na nás, na požadované konzistenci těsta, přidání mouky ovlivňuje konečnou hydrataci těsta) dáme ideálně do robota na 30 minut prohníst. Následně necháme kynout v míse, ve které jsme zadělávali 1,5 – 2 hodiny.
Těsto by mělo zvětšit svůj objem až o 1/3.
Než se pustíme do pečení je zapotřebí nahřát mísu s víkem.
Mísu s víkem vložíme do studené trouby a pustíme na 250°C, po dosažení požadované teploty, necháme ještě 15 minut nahřát. Následně vyjmeme mísu s víkem, přendáme těsto do mísy, přiklopíme a vrátíme zpět. Pečeme na 250°C 15 minut, následně odklopíme a dopékáme ještě 25 minut odklopené, ale je zapotřebí snížit teplotu vyvětráním na 220°C, prostě necháme troubu pootevřenou, dokud neklesne teplota na požadovanou teplotu.
Chléb jde z formy krásně vyklopit bez vysypání či mazání, stačí formu nahřát, správně pečený chléb musí zvonit. Upečený chléb vložíme na mřížku a necháme vychladnout. Já jsem chvíli po vyndání potřela vodou, aby byla kůrka měkká.
S hydratací jsem spokojená, jediné co budu vychytávat je tuk, dávala jsem řepkový, ale ten mi tam nesedí, takže budu ještě ladit, případně jej vynechám. Jsem prostě zmlsaná z kváskového chlebíku. Ocet jsem dávala jablečný. Každopádně moooc chutný chlebík.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI