Ingredience: | |||||
libeček | 1 velká mísa | kopřivové listy | 1 hrst | celerové listy | 1 hrst |
sůl | 2 pol. lžíce | slunečnicový olej | 1 hrnek |
Libeček mám strašně ráda, je to moje nejoblíbenější bylinka do polévek, hlavně vývarů. Na zimu si dělám vždy do mrazáku zásoby posekaných bylinek do polévek, libeček, petrželku a pažitku. Nakrájím nadrobno, dám do plastových dobře uzavíratelných krabiček a celou zimu mám bylinky jako čerstvé. A co s těmi zbylými silnějšími stvoly? Zkuste toto domácí ochucovadlo, z koncentrované libečkové šťávy. Recept je z Dadalovy kuchařky.
Libeček, kopřivy i celer dobře omyjeme a najemno posekáme. Můžete hodit i do mixéru a nasekat v něm, jen ne úplně na kaši. Posypeme solí a důkladně pomačkáme vařečkou nebo třeba paličkou z hmoždíře.
Pak napěchujeme do sklenek, opravdu hodně mačkáme. Čím víc, tím bude více šťávy. Můžeme pak zalít pro zlepšení trvanlivosti trochou oleje. Uchováváme v lednici. Zatím neznám trvanlivost tohoto dochucovadla, připravuji ho prvně, ale píší, že by mělo vydržet dlouho. Používáme na dochucení polévek, můžeme samozřejmě používat i drť, ale všeho opatrně, je to dost koncentrované a slané.
Libečku by měl být větší podíl listů a stonky mladé, méně vyzrálé. Mohou být nahořklé.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI