Mäkkučké žemličky zpět

Ingredience:
sušeného droždia (7 g)1 sáčokcukru1 lyžičkahladkej pšeničnej múky500 g
vlažného mlieka250 - 300 mlzmäknutého masla50 gvajce1 ks
soli1 lyžičkažĺtok na potrenie1 kssoľ a semienka (sezam, rasca, mak, ľan) na posypanie
sušeného droždia (7 g) 1 sáčok, cukru 1 lyžička, hladkej pšeničnej múky 500 g, vlažného mlieka 250 - 300 ml, zmäknutého masla 50 g, vajce 1 ks, soli 1 lyžička, žĺtok na potrenie 1 ks, soľ a semienka (sezam, rasca, mak, ľan) na posypanie

Příprava

Tento recept je z knižky APETIT Edice - Slané pečení. Trošku som sa bála výsledku, pretože úplne prvý recept, ktorý som robila podľa tejto knižky, mi nevyšiel. No napriek tomu recept predčil moje očakávania. Žemličky sú chrumkavé a zároveň mäkkučké.

Z droždia, štipky cukru, hrste múky a 150 ml vlažného mlieka necháme vzísť kvások. Následne pridáme všetky zvyšné suroviny (mlieko pridávajte postupne, je možné že všetko nepoužijete prípadne budete ho potrebovať viac). Vypracujte elastické cesto, prikryte utierkou a nechajte 1,5 hodiny kysnúť.
Keď cesto zdvojnásobí svoj objem vyklopte ho a rozdeľte na 8 rovnakých časti. Každú si rozdeľte na tri rovnaké časti, urobte z nich "hadíka" a zapleťte ich do vrkoča. Žemličky dajte na plech vyložený papierom na pečenie, prikryte utierkou a nechajte kysnúť ešte 30 - 45 minút.
Vykysnuté žemličky potrite žĺtkom, posypte soľou a semienkami podľa chuti a pečte v rúre pri 220°C cca 20 - 25 minút dozlatista. (rúru vyhrejte na 220°C spolu s plechom na jej spodku a po vložení žemličiek do rúry, na plech nalejte pohár vody a ihneď zavrite).

2014-04-29 Ostatní

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI