Ingredience: | |||||
hladká mouka | 500 g | krupicový cukr | 30 g | sušené droždí | 14 g |
sůl | 15 g | vejce | 5 + 1 ks | mléko | 100 ml |
povolené máslo | 2 x 90 g |
Pokud milujete pečivo tak, jako já a k tomu si neodpustíte sandwiche v jakékoli podobě, určitě vás tady před pár týdny zaujal toustový chleba. Víte co? To jste ještě neměli tuto máslovou briošku! Je neuvěřitelně vláčná, skrz naskrz protkaná máslem, rozplývá se na jazyku. Je to zkrátka dokonalý kus světlého pečiva, který si zamilujete už v momentě, kdy jej dáte péct do trouby.
Vajíčka, mléko a máslo vytáhneme alespoň s hodinovým předstihem před pečením, aby v momentě, kdy s nimi chceme pracovat, měla pokojovou teplotu. To nám zaručí rychlejší a pohodovější kynutí.
Mouku, cukr, droždí a sůl vložíme do jedné mísy a důkladně promícháme, já tomu dávám čtyři minutky v robotu. Přilijeme prošlehaná vajíčka, mléko a máslo (90 g) a v robotu důkladně zpracujeme, klidně pět minut v robotu, až bude těsto úplně hladké. Jakmile máme správné těsto, přidáme zbytek másla (90 g) a znovu velmi důkladně zpracujeme. Vzniklé kynuté těsto bude nadýchané, lepivé a při míchání v robotu bude tvořit "pavučinky".
Těsto vyndáme z mísy na pomoučený vál a rozvážíme ho na osm (co možná nejvíc) stejných dílů. Pokud dodržíte uvedené množství a všechno půjde "jak na drátkách", tak každý jeden díl bude vážit cca 127 gramů. Z osmi vzniklých dílů vytvoříme osm hladkých kuliček a jednu vedle druhé je naskládáme do olejem vymazané formy na chlebíček. Briošku necháme kynout ve formě na teplém místě, osobně si dělám "kynárnu" z trouby, kde mi těsto kyne při zhruba 50°C.
Jakmile brioška vykyne, tedy naplní formu a kopečky začnou čouhat ven, upečeme ji v troubě vyhřáté na 160°C a bude to trvat třicet minut. Po dvaceti minutách ale rozpečenou briošku potřeme vejcem rozšlehaným s trochou vody a až pak jí dáme dopéct na posledních deset minut v troubě.
Úplně nejlepší je čerstvě vytažená z trouby, jen tak, s kouskem másla.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI