Ingredience: | |||||
květenství černého bezu zbavených silnějších stopek | minimálně 25 ks | cukr | 1 kg | voda | 1 l |
veliký BIO citron nebo 2 menší | 1 ks |
Až se nás zima zeptá, co jsme dělali na jaře, můžeme už částečně s klidem říci, že jsme nezaháleli :-) Nevím jak u vás, ale u nás už kvete černý bez. Chtěla jsem připravit šťávu, ale vzhledem k tomu, že jsme doma neměli kyselinu citronovou, objevila jsem, že je možné připravit z květů i výborný med. Takže šťávu si necháme na jindy a včera jsme se pustili do medu.
Výprava za černým bezem nebyla ale jen tak, byla dobrodružná. Když jsme s dětmi vycházeli, sluníčko sice krásně svítilo, ale v dálce už byly vidět dost černé mraky. Říkala jsem si, že to v pohodě zvládneme. Nejprve jsme sbírali kousek od nás od domu, ale protože květů nebylo moc, museli jsme se vypravit ještě ke škole, kde jsem keře černého bezu měla vyhlídnuté. A to už se mraky blížily rychleji. Šmikali jsme tedy květy rychle, ale přesto. Najednou se zvedl veliký vítr. Stromy kolem nás ohýbaly svoje větve, hučelo to a děti začaly být vykulené. Začalo pršet, chytla jsem tedy Lucinku za ruku z jedné strany, Pepánka z druhé a hodně veliký kus cesty domů jsme běželi. Naštěstí jsme se stihli vrátit ještě relativně včas, než začal ten největší liják. Hodně se mi ulevilo. Blesk byl asi jen jeden, ale když jsem viděla, jak je Lucinka vykulená, bála jsem se spíš o ně a už jsem si po cestě plánovala, kam se schováme, kdyby bylo ještě hůř.
Ale vše dobře dopadlo a já vám nyní napíšu, jak si můžete med z černého bezu připravit i vy. Vzhledem k tomu, že jsem nevěděla, jaký chuťově medík bude, připravili jsme si ho nejprve z jednoduché dávky.
Květy bezu si omyjeme, osušíme a nasypeme do hrnce a zalijeme litrem vody. Přidáme na kolečka nakrájený citron včetně kůry, přivedeme k varu a povaříme asi 20 minut. Odvar necháme 24 hodin luhovat. Druhý den odvar přecedíme přes plátýnko a z květů a citronu vymačkáme co nejvíce tekutiny. Přidáme cukr a roztok vaříme za občasného míchání půl až tři hodiny podle toho, jak chceme mít med hustý a tmavý. Hustotu zkoušíme tak, že si vždy trochu kápneme na talířek a necháme vychladnout. Já jsem med vařila něco přes hodinku. Příště by mohl být malinko světlejší, ale chuťově je výborný a není nahořklý, i když je dost tmavý. Horký med nalijeme do připravených skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru, aby nám víčka dobře chytla.
Med už jsme ochutnali a musím říct, že je opravdu výborný a nádherně voní, takže my můžeme určitě doporučit!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI