Mirabelková vánoční marmeláda zpět

Ingredience:
nevypeckované špendlíky3 kgpomerančový džus200 mlmletý badyán1/4 lžičky
mletý zázvor1/2 lžičkyskořice1 lžičkahřebíček8 ks
Gelafix extra 2:13 ksrum4 lžícecukr krystal (krupice)2,5 kg
nevypeckované špendlíky 3 kg, pomerančový džus 200 ml, mletý badyán 1/4 lžičky, mletý zázvor 1/2 lžičky, skořice 1 lžička, hřebíček 8 ks, Gelafix extra 2:1 3 ks, rum 4 lžíce, cukr krystal (krupice) 2,5 kg

Příprava

Jednou jsem trochu experimentovala a vyšla z toho tato úplně úžasná Mirabelková vánoční marmeláda. A jak jsem k tomu došla? Nechtěla jsem jen obyčejnou špendlíkovou marmeládu, ale marmeládu, která mi o Vánocích ušetří čas. Tím myslím, že mohu upéct linecké pečivo nebo kolečka a slepit marmeládou, která je díky chuti i vůni úplně vánoční. Vymyslela jsem si recept a mohu Vám jej vřele doporučit, protože je to originální a hlavně výborný.
Níže přidávám receptík na marmošku a také odkaz na vánoční lískooříškové hvězdičky s vánoční mirabelkovou marmeládou.

Umyté špendlíky dáme do velkého kastrolu a přidáme 200 ml pomerančového džusu. Špendlíky necháme rozvařit a průběžně mícháme. Poté špendlíky přepasírujeme přes cedník s velkými oky a tím odstraníme pecky a slupky.
Kaši odměříme, měli bychom jí mít 2,5 l. Pokud jí máme méně, dolijeme pomerančovým džusem. Pak přidáme koření, rum a rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme hřebíček v sítku na čaj a směs necháme asi 5 minut provařit, aby se propojily chutě a vůně.
Směs přivedeme k varu a vaříme asi 5 minut (vzniklou pěnu sbíráme) a stáhneme. Pak přidáme 2 kg cukru a za stálého míchání, necháme cukr rozpustit. 
Pak si připravíme 500 g cukru, do něj zamícháme 3 Gelfixy, vše pomalu vsypeme a stále mícháme, tak aby nám nevznikly „kousky“ (je dobré si na to vzít metličku). Marmeládu necháme 5 minut provařit. Na zkoušku tuhosti si dáme kapku na talířek a zkusíme, jestli marmeláda není moc tekutá. Jelikož se jedná o marmeládu plánovanou na vánoční cukroví, tak jsem chtěla tužší marmeládu, aby mi z cukroví netekla.
Ještě horkou marmeládu plníme do skleniček a před uzavřením přidáme lžičku rumu. Neobracíme!

2016-08-18 Ostatní

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI