Nadýchané a křupavé domácí pletýnky zpět

Ingredience:
špaldová jemná mouka Pernerka450 gpolohrubá pšeničná mouka300 gvlažné polotučné mléko380 ml
rozpuštěné sádlo90 gvejce2 kssůl1 a 1/2 lžičky
droždí1 kostka (cca 40g)cukr moučka1 lžička
Na dokončení:
hrubá sůl, mák, kmín, semínka... dle chutivejce na potření1 ksmáslo na potření kousek
špaldová jemná mouka Pernerka 450 g, polohrubá pšeničná mouka 300 g, vlažné polotučné mléko 380 ml, rozpuštěné sádlo 90 g, vejce 2 ks, sůl 1 a 1/2 lžičky, droždí 1 kostka (cca 40g), cukr moučka 1 lžička, hrubá sůl, mák, kmín, semínka... dle chuti, vejce na potření 1 ks, máslo na potření kousek

Příprava

Pekla je moje babička. Pepíno, když byl malý, u ní býval často na hlídání po škole. Pekli tyhle pletýnky spolu a pro něj je to moc hezká vzpomínka. Tak vždycky říká, ať upeču ty babiččiny pletýnky.

Naštěstí jsem po babičce zdědila její sešit s recepty a tak naše oblíbená jídla můžu péct dál. Protože většinu receptů v babiččině receptáři, jsou na pečivo, dezerty, cukroví, moučníky. Vařila totiž z hlavy, téměř nic si nepsala.

A dnes si s námi naše oblíbené pletýnky upečete i vy…

Zakousnete se do jedné z nich, čerstvě vytažené z trouby, posypané hrubou solí a kmínem. Nemůžete přestat. Protože je TAK dobrá. Vláčná, voňavá, na povrchu křupavá. Škoda na ni cokoliv mazat, čímkoliv tu neskutečně dokonalou chuť kazit.

Recept je asi na 15 větších pletýnek, dlouhých asi 15 cm. Klidně můžete dělat i menší kousky, to už záleží na vás.

V receptu od babičky bylo 450 g hladké pšeničné mouky a 300 g polohrubé pšeničné mouky. Já hladkou nahrazuji jemnou špaldovou Pernerkou. Neděste se, na fotografii je celozrnná špaldová Pernerka. Má to prostý důvod. Poslední jemnou jsem spotřebovala do pletýnek a obal spálila. A až poté jsem se rozhodla, že budu fotit. No jo…

Připravte si vlažné mléko. Do něj rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a nechejte vzejít kvásek. Obě mouky smíchejte a přimíchejte sůl. Kvásek nalijte do mouky, přidejte tuk a vejce. Vymíchejte hladké těsto. Práci vám ušetří kuchyňský robot nebo pekárna. Tito pomocníci těsto umíchají a může v nich rovnou vykynout.

Nechejte kynout hodinu.

Z těsta oddělte 15 bochánků, které rozdělte každý na tři stejné kousky. Z těch vyválejte „hady“, které zapletete do tvaru pletýnky. Pořádně přitiskněte okraje, aby se pletýnka nerozpletla. Dejte na plech vymazaný sádlem nebo vyložený pečícím papírem. Nechejte ještě půl hodinky kynout.

Potřete rozšlehaným vejce a posypejte čímkoliv chcete.

Pečte v troubě na 170 °C, dokud povrch krásně nezezlátne. Je to asi tak dvacet minut.

Ihned po vytažení z trouby potřete trochou rozpuštěného másla.

Dobrou chuť přeje Elly.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2019-02-26 Ostatní

Autor:

Počet porcí
15
 porcí
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI