Ingredience: | |||||
česnek | 5 palic | studená voda + lžíce cukru | 1 l | chilli papričky | 3 ks |
převařená studená voda | 1/2 hrnku | sůl | 1 lžička | cukr | 1 lžíce |
ocet | 1 a 1/2 hrnku |
Určitě tento nakládaný česnek znáte z různých Vietnamských bister a restaurací. Já osobně si nedovedu představit polévku bez něho.
Zároveň vám to pomůže okyselit jídlo, protože limety dostanete jen opravdu malý kousek.
Několik z vás určitě zkoušelo už nakládat doma, ale spoustě lidem česnek v nálevu zezelená už po několika hodinách. Není to nějak škodlivé, ale nevypadá to dobře a malinko to i změní chuť.
Když zůstane krásně bílý, má jemnější chuť a jídlo jen doladí a nepřebije.
Nejprve si nachystejte studenou vodu a v ní rozpusťte 1 lžíci cukru krupice.
Veškerý oloupaný a nakrájený česnek hned házejte do oslazené vody, aby se zabránilo oxidaci.
Potom si přiveďte přibližně stejné množství vody k varu a mezitím si nakrájejte chilli papričky.
Česnek nechte po celou dobu plavat ve vodě.
Teď si nachystejte nálev. V převařené vodě rozpusťte cukr i sůl a teprve potom nalijte ocet. Pokud máte rýžový a nebo vinný, tka ho použijte. Pokud ale nemáte, tak dejte klidně i ten náš klasický.
Česnek sceďte a vhoďte do vřící vody. Var ustane, a jakmile voda znova vzkypí, tak česnek sceďte přes sítko.
Vložte do sklenice společně s chilli a zalijte nálevem tak, aby bylo vše důkladně ponořené.
Takto naložený česnek je připravený ke konzumaci už druhý den, ale odležení mu jen prospěje.
V nálevu je poměrně dost octa, takže se nemusíte bát, že se vám bude rychle kazit.
Mám ho normálně v lednici a pokaždé nabírám čistou lžičkou a takto vydrží opravdu dlouho.
Dobrou chuť!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI