Pampeliškový med zpět

Ingredience:
květy pampelišky400 ksvoda2 lcitron2 ks
cukr2 kg
květy pampelišky 400 ks, voda 2 l, citron 2 ks, cukr 2 kg

Příprava

Krásný sluníčkový den přeji! Konečně je tady sluníčko, což znamená, že budeme moct jít natrhat s dětmi pampelišky a vrhnout se na medík! Přátelé, pampeliškový med, ten je luxusní, mám ho nejraději.
Pampeliška lékařská, jak už její název sám napovídá, obsahuje velké množství vitamínů C, A a K. V menším množství obsahuje vitamín E a B, ale i vápník, železo, draslík a mangan. Pampeliškový med je výborný při léčení astmatu nebo nachlazení. Můžeme ho také rozmíchat s máslem a vyrobíme si tak výborné medové máslo na chleba nebo pečivo.

Květy pampelišek bez stonků vypereme pod tekoucí vodou (pokud jsou pampelišky sbírané doma na zahrádce, prát se nemusí, jsou čisté a mají pak více pylu, ale pokud jdete sbírat např. na sídliště, z hygienických důvodů je vyperte). Vložíme do hrnce a zalijeme 2 litry vody. Přidáme omyté citróny rozkrájené na kolečka a vaříme 15 minut. Potom hrnec odstavíme a necháme vše 24 hodin louhovat. 
Druhý den přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátýnko do čistého hrnce. Do šťávy přidáme cukr a za občasného míchání vaříme ještě asi 2 hodiny, až se med začne táhnout. Čím déle med vaříme, tím je hustší. Z výše uvedeného receptu získáme 10 skleniček o obsahu 200 ml.

2016-04-20 Ostatní

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI