Ingredience na pudink: | |||||
smetana | 200 ml | plnotučné mléko | 200 ml | žloutky | 5 ks |
cukr | 80 g | ||||
Želé: | |||||
oloupaná navinutá jablka | 2 ks | voda | 100 ml | cukr | 100 g |
citron | 1 ks | plátková želatina |
Opět děkuji za inspiraci kuchaři Honzovi z kulinárního studia, doufám, že si pochutnáte, jako já.
Žloutky, cukr, smetanu a mléko smícháme a pozvolna zahřejeme na 40°C. Pak směs vlijeme do čtyř nádobek vhodných k zapékání. V troubě pečeme při 95°C, dokud pudink neztuhne - trvá to asi půl hodinky.
Z cukru vytvoříme světlý karamel (cukr vsypeme na pánev, nemícháme, jen pánví občas zatřeseme a pozvolna zahříváme. Míchat začneme až ve chvíli, kdy se cukr rozpouští - a nemícháme příliš usilovně). Poté přidáme jablka, která nakrájíme na kostičky. K jablkům po chvíli přilijeme 100 ml vody a citronovou šťávu. Když se jablka uvaří, rozmixujeme je. Želé přelijeme do odměrky, abychom věděli, kolik použít želatiny.
Želatinu pak namočíme ve studené vodě a když změkne, vymačkáme ji. Pak ji necháme rozpustit v teplé jablečné směsi (v případě nutnosti směs prohřejeme). Promícháme a nalijeme na upečený pudink zchladlý.
Pudink necháme vychladnout (v lednici) do druhého dne.
Želé můžeme také nalít do nižší misky a po ztuhnutí podávat k pudinku nakrájené na kostičky.
Na závěr můžeme dozdobit skořicovou "oplatkou".
Plátková želatina na každých 100 ml tekutiny 1,5 plátku.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI