Pickles - kvašená zelenina pro děti od cca 9 měsíců zpět

Ingredience:
zelenina vhodná ke kvašení1 kgsůl10 gbílý jogurt1 lžíce
drcený kmín dle chuti
zelenina vhodná ke kvašení 1 kg, sůl 10 g, bílý jogurt 1 lžíce, drcený kmín dle chuti

Příprava

Už naši předkové dobře věděli, že nejlepší způsob uchování zeleniny v zimním období, a s tím související podpoření imunity, se skrývá v kvašené zelenině.

Zpracujte sezónní zeleninu tímto chytrým způsobem a nejen, že výrazně prodloužíte její trvanlivost (vydrží v lednici týdny a měsíce), ale i výrazně ušetříte za nákup nesezónní supermarketové zeleniny, která stejně v zimě není to pravé ořechové, protože není její přirozená sezóna. Jako bonus pak procesem mléčného kvašení přidáte na množství vitamínu C a probiotických kultur, které, jak už jsem zmínila v úvodu, pomáhají tělu bojovat s obdobím zimních nachlazení. Jde se KVASIT!
Veškerou vámi vybranou zeleninu nastrouhejte, nakrouhejte nebo oberte na růžičky. Přidejte sůl, kmín, trošku bílého jogurtu (není nutný, ale podpoří proces kvašení a tvorby probiotických bakterií) a mačkejte v rukách tak dlouho, až zelenina pustí množství vody. To musí být přiměřené tomu, aby byla zelenina napěchovaná v nádobě ponořená. Nádobu tedy tímto způsobem naplňte a shora umístěte závaží, aby se na povrchu tvořila právě ona vodní hladinka. Pokud nemáte kvasící nádobu ani šunkovar, můžete použít libovolné závaží, které se vám do nádoby vejde. Na tomto webu si například jeho autor poradil tak, že do nádoby umístil mikrotenový sáček a naplnil jej opatrně vodou. 
 
Takto napěchovanou a zatíženou nádobu umístěte na teplotně stabilní a nepříliš teplé a slunečné místo v domě (okolo 20°C například) a nechte přibližně 4 dny kvasit. Poté můžete přemístit v libovolné nádobě do lednice (zatěžovat již nemusíte, ale stále by měla být zelenina ponořená v tekutině). 

Dětská specifika:

  • způsob přípravy zeleniny kvašením je velmi zdravý a dětem bych si ho dovolila podávat zhruba od třičtvrtě roku věku (samozřejmě s ohledem na druh použité zeleniny a možné problémy dítěte s nadýmáním)
Dále budete potřebovat:
  • nádobu vhodnou pro kvašení (ideálně kameninovou nebo skleněnou) a závaží, kterým obsah zatížíte
  • já jsem (a jsem pyšná že tak chytře) speciální nádobu nahradila šunkovarem, který funguje vlastně na tomtéž principu - stlačuje obsah
2016-01-27 Ostatní

Poznámka

Ke kvašení je vhodné např. zelí, kedlubna, mrkev, cibule, různé druhy ředkví, červená řepa, květák... Soli je potřeba 1% hmotnosti zeleniny.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI