Ingredience: | |||||
vypeckované a nakrájené švestky | 1 kg | velká červená cibule nakrájená na jemno | 1 ks | nastrouhaný čerstvý zázvor | 1 lžíce |
třtinový cukr | 170 g | jablečný ocet | 250 ml | voda | 125 ml |
citronová šťáva | 1 lžíce | sůl | 1 lžička | chilli | 1/2 lžičky |
koření 5 vůní, asijská směs koření (badyán, fenykl, skořice, hřebíček a pepř) | 2 lžičky |
Chystáte se večer grilovat a už vás omrzela klasika zvaná kečup, hořčice a křen? Zkuste něco jiného, voňavého a pikantního. Švestková omáčka jde skvěle ke grilovanému masu, můžete ji použít jako marinádu. Výborně chutná s tmavým masem, nebo s vepřovými žebírky, ale nic nepokazíte, když ji použijete ke kusu uzeného. Zkrátka ideální způsob jak zpracovat švestky, tak aby si na své přišli i milovníci masa.
Já navíc miluji jedlé dárky. Ráda je nosím jako pozornost na návštěvy a vyrábím je i jako dárky k vánocům. Takže má příprava na vánoce začíná už teď v létě.
Všechny ingredience dejte do velkého hrnce a přiveďte k varu. Na mírném plameni vařte minimálně 30 minut, dokud se švestky nerozpadnou. Rozvařenou směs rozmixujte na hladkou omáčku. Omáčku můžete ještě eventuálně ochutit, tak aby vám její chuť vyhovovala. Vše je totiž ovlivněno sladkostí švestek.
Hotovou horkou omáčku naplňte do uzavíratelných lahví, které převrátíte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Omáčku skladujte na chladném a tmavém místě, kde vám vydrží i rok.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI