Těsto: | |||||
hladká mouka | 250 g | voda | 180 ml | olivový olej | 2 lžíce |
sůl | 1 lžička | sušené droždí | 2 lžičky | ||
Náplň: | |||||
sekaný mražený špenát | 250 g | mozzarella | 150 g | rajče | 1 ks |
česnek | 2 stroužky | sůl | dle chuti | tymián | 1 větvička |
olivový olej | dle potřeby |
Focaccia Farcita- plněný italský chléb z pece má jméno odvozené z latinského názvu focus, což znamená pec nebo krb. Tradičně se připravoval na uhlíkách v peci. Náplň můžeme měnit libovolně podle chuti, výborný je se sušenými rajčaty, olivami, pečenými paprikami, nivou a jinými výraznými sýry a čerstvými bylinkami. Ode dnešního dne se zařadil do seznamu nej večeří naší rodiny. Já vsadila na u nás naprosto zbožňovaný špenát a mozzarellu.
Těsto si nechávám vymíchat a vykynout pekárnu na chleba - program Příprava těsta. Pokud pekárnu nemáme, postupujeme takto: droždí rozpustit v trošce vlažné vody, přidat olej, zbytek vody, mouku se solí, hněteme tak dlouho až vznikne hladké,hedvábné a pružné těsto. Necháme vykynut v olejem vymazané míse asi 1 až 1 1/2 hodiny. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly a ty vytvarujeme do bochánků a necháme asi 10 minut odpočinout.
Mezitím si připravíme náplň. Na kapce oleje orestujeme nadrobno nasekaný česnek, přidáme povolený špenát, osolíme a prohřejeme. Necháme zchladnout. Z každého bochánku vyválíme placku zhruba o průměru 25 cm. Jednu položíme na plech vyložený pečícím papírem. Na placku rozložíme ochucený špenát, na plátky nakrájenou mozzarellu a na plátky nakrájené rajče a náplň překryjeme druhou plackou. Kraje stlačíme k sobě. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme kynout asi cca 30 minut. Na povrchu těsta vytvoříme důlky asi 1 cm hluboké, pokapeme olivovým olejem a ozdobíme tymiánem.
Pečeme při 180 °C cca 30 minut. Ihned po vyndání z trouby potřeme olivovým olejem a servírujeme nejlépe ještě teplý.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI