Plněný italský chléb zpět

Těsto:
hladká mouka250 gvoda180 mlolivový olej2 lžíce
sůl1 lžičkasušené droždí2 lžičky
Náplň:
sekaný mražený špenát250 gmozzarella150 grajče1 ks
česnek2 stroužkysůl dle chutitymián1 větvička
olivový olej dle potřeby
hladká mouka 250 g, voda 180 ml, olivový olej 2 lžíce, sůl 1 lžička, sušené droždí 2 lžičky, sekaný mražený špenát 250 g, mozzarella 150 g, rajče 1 ks, česnek 2 stroužky, sůl dle chuti, tymián 1 větvička, olivový olej dle potřeby

Příprava

Focaccia Farcita- plněný italský chléb z pece má jméno odvozené z latinského názvu focus, což znamená pec nebo krb. Tradičně se připravoval na uhlíkách v peci. Náplň můžeme měnit libovolně podle chuti, výborný je se sušenými rajčaty, olivami, pečenými paprikami, nivou a jinými výraznými sýry a čerstvými bylinkami. Ode dnešního dne se zařadil do seznamu nej večeří naší rodiny. Já vsadila na u nás naprosto zbožňovaný špenát a mozzarellu.

Těsto si nechávám vymíchat a vykynout pekárnu na chleba - program Příprava těsta. Pokud pekárnu nemáme, postupujeme takto: droždí rozpustit v trošce vlažné vody, přidat olej, zbytek vody, mouku se solí, hněteme tak dlouho až vznikne hladké,hedvábné a pružné těsto. Necháme vykynut v olejem vymazané míse asi 1 až 1 1/2 hodiny. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly a ty vytvarujeme do bochánků a necháme asi 10 minut odpočinout. 
Mezitím si připravíme náplň. Na kapce oleje orestujeme nadrobno nasekaný česnek, přidáme povolený špenát, osolíme a prohřejeme. Necháme zchladnout. Z každého bochánku vyválíme placku zhruba o průměru 25 cm. Jednu položíme na plech vyložený pečícím papírem. Na placku rozložíme ochucený špenát, na plátky nakrájenou mozzarellu a na plátky nakrájené rajče a náplň překryjeme druhou plackou. Kraje stlačíme k sobě. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme kynout asi cca 30 minut. Na povrchu těsta vytvoříme důlky asi 1 cm hluboké, pokapeme olivovým olejem a ozdobíme tymiánem.
Pečeme při 180 °C cca 30 minut. Ihned po vyndání z trouby potřeme olivovým olejem a servírujeme nejlépe ještě teplý.

2016-02-17 Ostatní

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI