Rozkvas: | |||||
žitná mouka | 150 g | kvásek | 45 g | voda | 250 ml |
Těsto: | |||||
pšeničná chlebová mouka (já ráda mouky míchám, takže jsem použila 250 g špaldové chlebové mouky, 100 g špaldové mouky, 100 g hladké pšeničné mouky) | 450 g | žitná chlebová mouka | 150 g | sůl | 2 - 3 lžičky |
med | 1 lžička | podmáslí | 300 ml | semínka (lněná, sezamová...) | dle chuti |
Máslo: | |||||
smetana ke šlehání (30%) | 3 kelímky |
Doma si peču kváskový chléb. Od té doby, co jsem to zkusila poprvé, tak pečivo domů prakticky nekupujeme. Nic se nevyrovná vůni a především i chuti právě upečeného, voňavého chleba, a pokud tuto dobrotu chcete povýšit ještě o jednu úroveň výše, tak si jej namažte máslem, které si doma snadno sami vyrobíte. Podmáslí, které vám při výrobě másla zbude, prostě využijete při přípravě chleba.
Máslo:
Domácí máslo si vyrobíme tak, že ze smetany si dáme do vyšší nádoby a pomocí metliček (robotu s metličkami) vyšleháme a v podstatě přešleháme až nám smetana začne hrudkovatět. Poté se vzniklé máslo začne lepit na metličky a podmáslí se bude usazovat na dně nádoby. Takto ušlehané máslo pak přendáme do cedníku, vyloženého plátýnkem a necháme vykapat zbytek podmáslí. Pak jej ještě v plátýnku zabalíme a trochu vymačkáme. Posledních zbytků podmáslí se zbavíte, pokud vzniklé máslo promnete ve studené vodě. Máslo pak osušte a zabalte do potravinové folie nebo do krabičky s víčkem. Je třeba pamatovat, že domácí máslo nemá dlouhou trvanlivost, tak jej rychle spotřebujte. Skladujete v chladničce.
Chléb:
Nejprve si založíme rozkvas. V nádobě si smícháme kvásek, žitnou mouku a vodu. Rozmícháme. Vznikne kašovitá konzistence. Takto založený rozkvas necháme cca 10 hodin vzejít. Množství by se mělo přibližně zdvojnásobit. Poté si z rozkvasu odebereme dvě polévkové lžíce na případně další pečení a přidáme ke kvásku, který máme v lednici.
V míse si smícháme vzniklý rozkvas společně s prosátou moukou (pšeničnou, špaldovou, žitnou), sůl, med a podmáslí. Těsto propracujeme buď pomocí ruky nebo robotu, dokud nejsou všechny suroviny spojené v kompaktní těsto. Takto uhnětené těsto pak uložíme do mísy vymazané trochou oleje a necháme kynout. Po cca 40 minutách těsto přeložíme a pak ještě jednou, tedy po dalších 40 minutách. V míse kyne těsto cca 2 hodiny. Poté vysypeme ošatku hladkou moukou a těsto před uložením do ošatky propracujeme a poté vytvarujeme podle tvaru ošatky a uložíme do ošatky. V ošatce necháme kynout cca 2 - 3 hodiny. Poté předehřejeme troubu společně s plechem, na kterém budeme chleba péct cca na 250 stupňů. Poté vyklopíme chleba z ošatky (já používám pečící folii, lze použít i pečící papír), pokud chceme, můžeme nařezat a pečeme na 250 stupňů 10 minut (chleba by měl vyskočit), poté snížíme teplotu na 200 - 190 stupňů a pečeme ještě cca 30 - 35 minut. Během pečení doporučuji chleba rosit vodou). Chleba je upečený, pokud zespoda zaklepeme a "duní".
Pak už si můžete vychutnat čerstvě upečený podmáslový chléb s domácím máslem.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Z uvedeného množství surovin jsem upekla bochník chleba a k tomu udělala cca 300 g másla.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI