Rohlíčky, bagetky či houstičky zpět

Ingredience:
polohrubá mouka500 gvoda200 mlčerstvé droždí21 g
olivový olej3 lžícetřtinová š´táva / cukr10 gsůl10 g
polohrubá mouka 500 g, voda 200 ml, čerstvé droždí 21 g, olivový olej 3 lžíce, třtinová š´táva / cukr 10 g, sůl 10 g

Příprava

Určitě jste již viděli nějaký pořad o složení pečiva v českých obchodech nebo četli složení baleného pečiva. Věřím, že jste nebyli nadšení. Je smutné jak se vše "vylepšuje". Když už pečivo, tak domácí. Máte tak jistotu co jíte. Pečený rohlíček doma obsahuje jen mouku, droždí, cukr, sůl, olej a vodu. Nic více, nic méně.


Váha běžného rohlíku bývala 50g, nyní je 43g a někdy i 39g. Rohlík vypadá pořád stejně, jen si za stejné peníze kupujeme více vzduchu. A to díky všem přidaným látkám, které "zlepšují" vlastnosti pečiva. Není divu, že se člověk ze dvou rohlíku již nenají. Doma upečený rohlík váží cca 70g a vypadá velikostně jako zakoupený v obchodě.

Pečení domácího pečiva vypadá složitě, ale stačí jen začít a sami uvidíte, že na tom nic není. Můžete střídat a kombinovat různé druhy mouky, přidávat semínka, oříšky, vařenou bramboru atd. Možností je spousta. Pečivo můžete posypat mákem, sezamem, kmínem nebo hrubou solí.

První dva rohlíky jsou s polohrubé pšeničné mouky. První je světlý rohlík, druhý posypaný mákem. Třetí je grahámek (použijte 250g polohrubé pšeničné mouky a 250g celozrnné hrubě mleté mouky pšeničné nebo špaldové). A poslední je celozrnná houstička.

Jak na to:
  • Droždí si rozmícháme ve vlažné vodě, přidáme olej (nebo rozpuštěné zchladlé vegan máslo) a zamícháme.
  • V druhé míse smícháme suché ingredience (mouku, sůl a cukr).
  • Postupně přidáváme suché ingredience do mísy s droždím, vodou a olejem. Zapracováváme vařečkou dokud se těsto nedá zpracovat rukou. 
  • Přendáme těsto na vál a 10-15 minut zpracováváme. Pokud se lepí, přidáme mouku.
  • Máte-li robota, můžete těsto zpracovat v něm.
  • Těsto přikryjeme a necháme kynout 1-1,5 hodny. Během kynutí jednou přeložíme. 
  • Po-té těsto přemístíme na pomoučněnou pracovní desku a rozdělíme na 10 kousků o hmotnosti cca 75-80g. Z každého dílu vyválíme bochánek. Necháme cca 10 minut odpočinout.
  • Bochánky rozválíme válečkem do tvaru trojúhelníků, srolujeme a lehce poválíme, aby se nerozmotaly (viz.foto).   
  • Rohlíky přemístíme na plech s pečícím papírem a orosíme. Plechy zakryjeme igelitovým sáčkem tak, aby se nedotýkal rohlíků a necháme na teplém místě vykynout 45 minut (po 30 minutách kynutí si zapneme troubu aby se stihla nahřát).
  • Na spodek trouby vložíme starý plech nebo pekáček. Troubu si rozehřejeme na 250°C. Vložíme plech s rohlíky do trouby a na spodní plech vlijeme asi 2dcl horké vody. Tím dojde k zapaření trouby. Pečeme 7 minut. Poté vyndáme plech s vodou, troubu vyvětráme a rohlíky otočíme. Pečeme dalších 5-7 minut. 
  • Rohlíky přemístíme na mřížku a necháme vychladnout.
2022-04-05 Ostatní

Poznámka

Z těsta můžete tvarovat zrnka, bagetky nebo zaplést houstičky. Pečivo můžete posypat různými semínky, mákem nebo kmínem a hrubou solí. Po orosení posypeme rohlíky čím je nám libo a vypouklou stranou lžičky uhladíme, aby se po upečení nesesypaly. Pokud fandíte čistě bílému pečivu doporučuji kombinaci hladké a polohrubé mouky (1:1), alespoň nám to takhle nejvíce vyhovuje. Celozrnné pečivo vždy kyne pomaleji, nenabyde jako těsto na světlé pečivo. Nejrychleji osychá.

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídlapřílohy
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
přílohy
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI