Ingredience: | |||||
polohrubá mouka | 500 g | voda | 200 ml | čerstvé droždí | 21 g |
olivový olej | 3 lžíce | třtinová š´táva / cukr | 10 g | sůl | 10 g |
Určitě jste již viděli nějaký pořad o složení pečiva v českých obchodech nebo četli složení baleného pečiva. Věřím, že jste nebyli nadšení. Je smutné jak se vše "vylepšuje". Když už pečivo, tak domácí. Máte tak jistotu co jíte. Pečený rohlíček doma obsahuje jen mouku, droždí, cukr, sůl, olej a vodu. Nic více, nic méně.
Váha běžného rohlíku bývala 50g, nyní je 43g a někdy i 39g. Rohlík vypadá pořád stejně, jen si za stejné peníze kupujeme více vzduchu. A to díky všem přidaným látkám, které "zlepšují" vlastnosti pečiva. Není divu, že se člověk ze dvou rohlíku již nenají. Doma upečený rohlík váží cca 70g a vypadá velikostně jako zakoupený v obchodě.
Pečení domácího pečiva vypadá složitě, ale stačí jen začít a sami uvidíte, že na tom nic není. Můžete střídat a kombinovat různé druhy mouky, přidávat semínka, oříšky, vařenou bramboru atd. Možností je spousta. Pečivo můžete posypat mákem, sezamem, kmínem nebo hrubou solí.
První dva rohlíky jsou s polohrubé pšeničné mouky. První je světlý rohlík, druhý posypaný mákem. Třetí je grahámek (použijte 250g polohrubé pšeničné mouky a 250g celozrnné hrubě mleté mouky pšeničné nebo špaldové). A poslední je celozrnná houstička.
Z těsta můžete tvarovat zrnka, bagetky nebo zaplést houstičky. Pečivo můžete posypat různými semínky, mákem nebo kmínem a hrubou solí. Po orosení posypeme rohlíky čím je nám libo a vypouklou stranou lžičky uhladíme, aby se po upečení nesesypaly. Pokud fandíte čistě bílému pečivu doporučuji kombinaci hladké a polohrubé mouky (1:1), alespoň nám to takhle nejvíce vyhovuje. Celozrnné pečivo vždy kyne pomaleji, nenabyde jako těsto na světlé pečivo. Nejrychleji osychá.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI