Ingredience (na 8 rohlíků nebo housek): | |||||
hladká mouka | 500 g | sůl | 1 lžička | olej (řepkový) | 80 ml |
droždí | 42 g (kostka) | teplá voda | 250 ml | vejce (1 je na potření) | 2 ks |
cukr | 1/2 lžičky | mák, sůl, kmín, sezam... | na posypání |
Z těsta můžete upéct rohlíky i housky. A je to tak snadné, že je to snad snazší, než dojít koupit pečivo do obchodu.
Do mísy odlijte trochu vody (cca půl deci), přidejte cukr a rozdrobené droždí a na teplém místě nechte vzejít kvásek.
Kvásek vzejde přibližně za 10 - 15 minut, záleží na okolní teplotě.
Až kvásek vzejde, přidejte k němu mouku, sůl, zbytek vody, olej a 1 vejce. Uhněťte těsto, které nechte na teplém místě 45 minut kynout.
Z vykynutého těsta udělejte buď housky:
Těsto rozdělte na 8 bochánků, každý bochánek na 3 díly, každý díl rozválejte a smotejte housku (jako když pletete copánek, začátek a konec housky dobře zmáčknout, ať nepovolí)
nebo bulky:
Těsto rozdělte na 8 dílů, každý díl uválejte do kulata a nahoře nařízněte nožem do kříže.
nebo rohlíky:
Těsto rozválejte do tvaru kruhu s výškou asi 1 cm. Nožem ho rozdělte na 8 trojúhelníků. Každý trojúhelník smotejte ze širší strany směrem ke straně do špičky a podle chuti můžete nechat rovný nebo zatočit (jako vidíte na fotce, což ovšem vypadá spíš jako croissant než rohlík).
Hotové rohlíky vyskládejte na plech (vyložený pečícím papírem) a nechte ještě 15 - 20 minut nakynout.
Nakynuté pečivo potřete rozkvrdlaným vejcem a posypte podle chuti solí, mákem nebo třeba sezamem.
Pečte v troubě vyhřáté na 180°C 15 - 20 minut dozlatova.
Rohlíky jsem pekla zatím vždy večer. Druhý den jsou perfektní, i den následující se jíst daly. Je to zatím nejchutnější recept, co jsem zkusila, ale musíte počítat s tím, že rohlíky z droždí prostě víc jak dva dny dobré nevydrží (nebo jsem to ještě nezažila).
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI