Ingredience: | |||||
voda | 400 ml | hladká mouka | 550 g | olivový olej | 1 lžíce |
sušené droždí | 1 lžíce | sůl | 1 lžička |
Předem si dovolím upozornit, že příprava je docela náročná na čas, ale výsledek Vám to zaručeně vynahradí!!
Jdeme na to: Večer před pečením do pekárny nalijeme odměřenou vodu a vsypeme odvážené množství mouky. Necháme na program "kynuté těsto" propracovat, ale po uplynutí části programu s hnětením pekárnu vypneme a nenecháváme kynout!!
Těsto vyklopíme do misky, lepí se a táhne, ale stěrkou to docela dobře jde. I s miskou v sáčku necháme cca hodinku v lednici odpočinout. Pak rukou trochu propracujeme, jakoby natahujeme, asi 3x různě přeložíme přes sebe, to všechno v misce, POZOR, těsto silně připomíná žvýkačku!! Zalijeme lžící olivového oleje a lehce znova zapracujeme. Šoupneme zase do sáčku a dáme těstu dobru noc.
Druhý den ráno:
Uležené těsto vyklopíme do nádoby od pekárny, přisypeme sůl a sušené droždí. Zapneme program "kynuté těsto" a zase necháme projet jen hnětací část programu. Pak můžeme vyklopit do misky a přikryté nechat kynout v pokojové teplotě cca 1,5 hodiny, nebo jako já jsem nechala kynout v pekárně, ale bez zapnutého jakéhokoliv programu.
Po vykynutí na asi 2násobný objem těsto vyklopíme na dost výrazně:-) pomoučenou desku, lepí se, je řídké, ale to je OK. Pomoučíme i po povrchu, rozdělíme na tři zhruba stejné díly. Trošku poválíme, je opravdu řídké, takže tvarovat se nechce nechat. Uložíme do papírových záložek na připraveném plechu (viz foto), necháme v teple asi hodinu kynout.
Pak uložíme do trouby rozehřáté na 230°C s kastrolkem s vodou na dně a pečeme cca 25 - 30 min, dokud nemají bagetky zlatou barvu.
A pak se jen nestačíme divit, jak jsme šikovní :D
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI