Ingredience: | |||||
brambory | cca 500 g | sůl | dle chuti | voda | dle potřeby |
muškátový oříšek | dle chuti | hrubá mouka | 200 g | prášek do pečiva | 1/2 lžičk |
vejce (žloutky oddělit) | 2 ks | srouhanka | 1 hrnek | řepkový lej | 0,75 l |
Na krokety je spousty receptů a bohužel musíte s jejich přípravou počítat dost dopředu. Brambory se totiž musí vařit tři čtvrtě hodiny ve slupce a pak teprve zpracovávat.
Tento můj recept vám pomůže, když si během vaření vzpomenete, že jako přílohu potřebujete právě krokety.
Brambory si klasicky oloupejte a dejte vařit ve slané vodě. Když jsou měkké, tak je slijte a pomocí elektrického hnětače s háky brambory promíchejte. Přidejte mouku promíchanou s kypřícím práškem do pečiva, solí a trochou muškátového oříšku.
Zašlehejte i vždy po jednom žloutku a vytvořené těsto můžete okamžitě tvarovat.
Pokud budete dělat kuličky, tak ani nemusíte podsypávat moukou. Pokud budete ale dělat válečky, tak je lepší si malinko mouky na vál dát. Není ji ale potřeba nějak moc.
Zbylé bílky rozkvedlejte s trochou vody. Pěnu dejte stranou a připravenou strouhanku prosejte přes sítko. Povrch kroket bude krásně jemný a do oleje nebudou padat velké kusy strouhanky.
Jednotlivé krokety obalte v bílku a pak ve strouhance. Ještě jednou tvar dolaďte na vále (strouhanka se líp přilepí) a vhazujte opatrně do oleje, který by měl mít teplotu 180°C .
Hotové krokety nechte na ubrousku okapat a podávejte.
Dobrou chuť!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI