Ingredience: | |||||
jemná špaldová mouka nebo hladká | 110 g | cukr krupice | 15 g | kypřící prášek | 1 lžička |
sůl | špetka | studené máslo nakrájené na kousky | 25 g | studené mléko | 75 g/ml |
vajíčko na potření | 1 ks |
Krásné nedělní ráno, i když upršené a mlhavé – ale mě to neodradí od výzvy, kterou jsem si dala večer. Přivstala jsem si a k snídani upekla tradiční skotské pečivo SCONES.
Toto pečivo je oblíbené i v Austrálii, Británii, Americe, Irsku,…v zemích anglicky mluvících.
Takže pustíme se do nich, jednoduché, ale nutno se držet určitých pravidel, aby se dílo povedlo:
Mouka, kypřící prášek, sůl, cukr, máslo a vše zpracujte v drobenku. Já dělám v robotu, ale možno zpracovat v ruce. Přilijte mléko, vymíchejte v lepivé těsto a šup s ním na pomoučený vál, propracujte. Těsto roztáhněte, vyválejte asi na tloušťku 2 cm a vykrojte sklenkou scones. Sklenkou neotáčet, jinak by nemusely vyběhnout. Přendat na plech, potřít rozšlehaným vajíčkem a šup s nimi na 10 min do trouby na 200 stupňů. Jí se vlažné, ty které nesníte, zamrazte a pak si je rozpečte v troubě nebo v topinkovači. Je to pečivo jednodenní, takže pak ztvrdne, vyschne.
Podávají se s tvarohem a marmeládou a jasně že i s dobrou kávou.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI