Škvarkové kaiserky zpět

Ingredience:
mléko300 mlvejce1 kssůl2 lžičky
drcený kmín1 lžičkasušený česnek1 lžičkaSolamyl nebo bramborová kaše2 lžíce
pšeničná polohrubá mouka250 gpšeničná hladká mouka250 gčerstvé droždí nebo 1,5 lžičky sušené droždí1/2 kostky
med (případně cukr)1 lžičkana jemno namleté škvarečky200 g
mléko 300 ml, vejce 1 ks, sůl 2 lžičky, drcený kmín 1 lžička, sušený česnek 1 lžička, Solamyl nebo bramborová kaše 2 lžíce, pšeničná polohrubá mouka 250 g, pšeničná hladká mouka 250 g, čerstvé droždí nebo 1,5 lžičky sušené droždí 1/2 kostky, med (případně cukr) 1 lžička, na jemno namleté škvarečky 200 g

Příprava

Pokud neumíte kaiserky, dají se dělat pletýnky nebo bulky. Každopádně se nenechte odradit a pochutnejte si na domácím receptu, který ocení i zbytek rodiny.

Suroviny vložíme do pekárny na chleba, nejprve tekuté suroviny, poté sypké, škvarky dávám úplně nahoru a zapneme program Těsto. Po vykynutí těsto přendáme na vál, trochu propracujeme a vytvoříme požadované tvary. Nejraději dělám kaiserky. Z tohohle těsta jdou krásně udělat, nelepí si. Ani není potřeba vál nějak výrazně podsypávat další moukou. Pokud neumíte kaiserky, dají se dělat pletýnky nebo bulky. Klademe na pečící papír na plech a necháme půl hodiny pod utěrkou ještě kynout.

Troubu si mezitím předehřejeme na 200°C. Před vložením do trouby potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme na 200°C 10 minut, poté troubu stáhneme na °180°C a dopékáme asi 20 - 25 minut. Vytažené kaiserky necháme vychladnout na mřížce.

Bylo by asi vhodné tady popsat, jak se taková kaiserka umotá. Protože ten tvar je opravdu efektní. Uválí se váleček, udělá se suk a ty konce se ještě jednou obtočí. Celé si to pak před položením na plech srovnejte, aby prameny byly pravidelné. Někdo nechává vrchní konec venku, já ho podkládám dospodu, aby výsledný tvar byl celistvější. Nevím, jestli mám dobré popisovací schopnosti anebo by bylo spíše lepší natočit nějaké krátké video, kde kaiserky přímo umotám. Ale věřte, že jak jednou přijdete mezi své známé s kaiserkama, budou nevěřícně zírat, že tohle jste vyrobili sami. 

2013-11-01 Ostatní

Autor:

Počet porcí
14
 porcí
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI