Ingredience: | |||||
mléko | 300 ml | vejce | 1 ks | sůl | 2 lžičky |
drcený kmín | 1 lžička | sušený česnek | 1 lžička | Solamyl nebo bramborová kaše | 2 lžíce |
pšeničná polohrubá mouka | 250 g | pšeničná hladká mouka | 250 g | čerstvé droždí nebo 1,5 lžičky sušené droždí | 1/2 kostky |
med (případně cukr) | 1 lžička | na jemno namleté škvarečky | 200 g |
Pokud neumíte kaiserky, dají se dělat pletýnky nebo bulky. Každopádně se nenechte odradit a pochutnejte si na domácím receptu, který ocení i zbytek rodiny.
Suroviny vložíme do pekárny na chleba, nejprve tekuté suroviny, poté sypké, škvarky dávám úplně nahoru a zapneme program Těsto. Po vykynutí těsto přendáme na vál, trochu propracujeme a vytvoříme požadované tvary. Nejraději dělám kaiserky. Z tohohle těsta jdou krásně udělat, nelepí si. Ani není potřeba vál nějak výrazně podsypávat další moukou. Pokud neumíte kaiserky, dají se dělat pletýnky nebo bulky. Klademe na pečící papír na plech a necháme půl hodiny pod utěrkou ještě kynout.
Troubu si mezitím předehřejeme na 200°C. Před vložením do trouby potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme na 200°C 10 minut, poté troubu stáhneme na °180°C a dopékáme asi 20 - 25 minut. Vytažené kaiserky necháme vychladnout na mřížce.
Bylo by asi vhodné tady popsat, jak se taková kaiserka umotá. Protože ten tvar je opravdu efektní. Uválí se váleček, udělá se suk a ty konce se ještě jednou obtočí. Celé si to pak před položením na plech srovnejte, aby prameny byly pravidelné. Někdo nechává vrchní konec venku, já ho podkládám dospodu, aby výsledný tvar byl celistvější. Nevím, jestli mám dobré popisovací schopnosti anebo by bylo spíše lepší natočit nějaké krátké video, kde kaiserky přímo umotám. Ale věřte, že jak jednou přijdete mezi své známé s kaiserkama, budou nevěřícně zírat, že tohle jste vyrobili sami.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI