Ingredience: | |||||
máslo | 80 g | škvarky | 300 g | hladká mouka | 325 g |
polohrubá mouka | 325 g | droždí | 1 kostka | mléko | 300 ml |
vejce | 1 ks | sůl | špetka |
S maminkou jsme nedávno spáchali slanou pochutinu, která se u nás každý rok sní na kila a přímo rychlostí blesku. Druhý den večer už jsou na tácu vždy k nalezení jen drobečky.
Proto, abych pravdu řekla, jsem na sebe skutečně hodně pyšná, že jsem vůbec stihla vyfotit ty poslední tři. Moje srdce vegetariána sice nedovoluje se ke strávníkům přidat - to sádlo tam... Ale i tak jsme odvedly skutečně dobrou práci.
Najemno nasekáme, ale nejlépe nameleme škvarky. Přimícháme 150g mouky, zabalíme do folie a vložíme na chvilku do lednice. Rozdrobíme droždí do 100ml vlažného mléka se lžičku cukru a počkáme, až nám vzejde kvásek. Zbylou mouku nasypeme do větší mísy, přidáme zbytek mléka, změklé máslo, sůl a na závěr vlijeme kvásek. Intenzivním mícháním vypracujeme hladké těsto. Na teplém místě necháme vykynout. Předehřejeme troubu na cca 180°C. Těsto si vyklopíme na pomoučněný vál, rozválíme a rozdělíme na několik menších částí. Na plech vystlaný pečícím papírem rozprostřeme kousky těsta na placičky. Vidličkou vytvoříme na povrchu rýhy (není nutné, jen to vypadá "hezky"). Potřeme rozmíchaným vejcem a znovu trochu posolíme, případně můžeme posypat nějakými semínky, mákem apod. Pečeme do zezlátnutí - čas je dost irelevantní, ale že jsou hotové, pozná každý. Podávat se můžou teplé i studené.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI