Ingredience: | |||||
hladká špaldová mouka | 500 g | mléko | 250 ml | máslo | 60 g |
žloutek | 1 ks | sůl | 1 lžička | sušené droždí nebo 25g čerstvého | 1 ks |
vejce na potření preclíků | 1 ks | mák, sezam... | na posypání |
Můj starší syn si v jedné malé pekárně skoro každý den kupuje slané preclíky a tak mě napadlo zkusit je napodobit doma. Recept jsem hledala různě na internetu, ale žádný mě nijak zvláště nezaujal - proto tenhle můj je kombinací asi tří různých. Asi mají u syna úspěch, protože dnes byl viděn v kuchyni podezřele často a večer už jsem našla jen prázdný talíř bez preclíků.
Těsto si nechávám vymíchat a vykynout pekárnu na chleba- program příprava těsta.
Pokud pekárnu nevlastníme, postupuje takto- droždí smícháme s trochou vlažného mléka a necháme asi 5 minut stát. Ve větší míse smícháme mouku se solí, přidáme rozpuštěné máslo, žloutek, zbytek vlažného mléka a kvásek. Vypracujeme hladké pružné nelepící se těsto. Necháme cca hodinu a půl nakynout.
Poté těsto rozdělíme cca na 20 ks a z každého vyvalíme tenkou dlouhou "šňůrku", s kterých spleteme preclíky.
Preclíky skládáme na pečícím papírem vyložený plech a zakryjeme utěrkou. Necháme ještě asi 20 minut dokynout na teplém místě.
Každý preclík potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem nebo mákem.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 15 minut dozlatova.
Necháme zcela vychladnout.
Jsou dva hlavní druhy preclíků - tvrdé a křupavé a nadýchané a měkké. Chcete-li mít preclíky tvrdé a křupavé, vynechejte konečnou fázi kynutí po vytvarování preclíků.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI