Ingredience: | |||||
kvalitní slanina, nakrájená na kostičky | 100 g | hladká mouka | 250 g | vejce + žloutek na potření | 1 ks |
droždí | 1/4 kostky | vlažné mléko | 1 dcl | sůl | špetka |
Postup je jako vždy snadný. Do mísy vložte pokrájenou slaninu, vsypte prosátou mouku, větší špetku soli, vejce a rozdrobené droždí. Vše zalijte trochou vlažného mléka. Začněte vypracovávat těsto a postupně dolévejte mléko. Proč postupně? Protože občas je třeba dát ho více, občas méně. Neptejte se, proč tomu tak je, marně po odpovědi pátrám. Vím, že to má něco společného s vlhkostí vzduchu i mouky. Pro mě je to však jev spíše z těch nadpřirozených. :-) Každopádně já si vždy tekutiny připravím maličko více a přidávám po trochách. Mám odzkoušeno, že je vždy lepší přidávat tekutinu než naopak - do řídkého těsta přisypávat mouku.
Vypracujte hladké těsto, které se nebude lepit na okraje mísy.
Těsto nechte nejméně hodinu kynout na teplém místě hezky posypané trochou hladké mouky a přikryté utěrkou. Pak jej ještě jednou důkladně propracujte a vyválejte placku o síle cca 1 cm. Pomocí tvořítka (nebo skleničky) z ní vykrajujte kolečka, která naskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Placky propíchejte vidličkou, potřete žloutkem rozšlehaným s trochou vody a pečte v troubě předehřáté na 180°C cca 25 minut - pěkně dozlatova.
Dobrou chuť!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI