Ingredience: | |||||
aktivovaný žitný kvásek | 100 g | špaldová jemně mletá mouka | 520 g | voda | 180 g |
rostlinné mléko | 120 g | rýžový sirup | 60 g | rostlinný olej + na vymazání formy | 60 g |
sůl | 1 lžička |
Ten pocit, kdy narazíte na něco nečekaného, je naprosto skvělý. Miluju kváskové chleby, ale popravdě jsem si myslela, že jsou všechny jen ve stylu žitného, typu Moskva. O to větší překvapení bylo, když se mi podařilo upravit recept do podoby, který odpovídá světlému, kupovanému chlebu. Něco mezi klasickým pšeničným a nadýchaným toastovým chlebem či vekou. Mňam. S marmeládou a arašídovým máslem nebo na topinky je to lahůdka.
Do mísy dejte aktivovaný kvásek (ideálně jej večer vytáhněte z lednice, přidejte mouku, vodu a přes noc nechejte na lince, ráno odeberte potřebné množství do chleba a zbytek opět dejte do lednice) a přidejte zbylé suroviny. Případně přidejte vodu / mouku podle potřeby. Vypracujte rukama těsto, které bude trošku lepivější, a přemístěte do vymazané chlebové formy.
Nechejte 5 hodin v teple vykynout.
Po 5 hodinách chléb potřete vodou a pečte v předehřáté troubě při 200°C zhruba 40 minut.
Já osobně chléb po 30 minutách vyklopím z formy na mřížku a dopékám takto, chléb se tak krásně opeče a má nádhernou kůrku.
Upečený chléb nechejte zcela vychladnut na mřížce.
Dobrou chuť!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI