Ingredience: | |||||
větší salátové brambory | 4 ks | mrkev | 4 ks | červená řepa | 4 k |
menší bílá cibule | 1 ks | sekaný kopr | 2 lžíce | kysaná smetana | 400 g |
majonéza | 200 g | sůl | dle chuti | pepř | dle chuti |
kvalitní vinný ocet | dle chuti | vejce, nejsou podmínkou | 4 ks |
Jak se pomalu blíží štědrý den, tak jsem dostala obrovskou chuť na bramborový salát. Přišlo mi ale hloupé si to těšení na vánoce kazit a tak jsem se rozhodla vymyslet něco stejně nezdravého a dobrého. Vzpomněla jsem si na salát, který před lety donesla jedna kolegyně na vánoční večírek. Tenkrát jsem se ho ani netkla, to víte, byla jsem mladá a hloupá. Bedýnka červené řepy na balkóně mě v mém nápadu jenom podpořila. Googlila jsem a pátrala až jsem našla tento vrstvený ukrajinský salát zvaný sleď pod kožichem. Sledě jsem doma neměla a ani jsem ho nehodlala použít, hledala jsem něco, co by ladilo s pečeným kachními prsíčky. Něco jsem vypustila, něco jsem přidala a vznikl můj vlastní vrstvený salát ukrytý pod kožichem. Vánoční saláte třes se, máš velkého konkurenta.
Ideálně den předem si uvařte v jednom hrnci mrkev a brambory a v druhém červenou řepu. Zeleninou vařte neloupanou a nemusíte ji solit, protože sůl slupkou stejně neprostoupí. Uvařte je do měkka, tak aby jste do zeleniny lehce zapíchli vidličku. Slijte vodu a nechte vychladit.
Ideálně na druhý den si nakrájejte zeleninu na malé kostičky, každou zeleninu zvlášť a nemíchejte je. Já jsem krájela na kostičky cca 0,5 x 0,5 cm, můžete ale také zvolit tenké plátky a nebo dokonce zeleninu nastrouhat na hrubém struhadle. Na malé kostičky si nakrájejte i cibuli a nasekejte kopr.
V misce si smíchejte smetanu, majonézu a dochuťte solí, pepřem a octem.
Smíchejte brambory s cibulí a koprem, přidejte dvě lžíce smetanové směsi, dochuťte solí, pepřem a octem a dejte na dno mísy. Vrstvu brambor potřete lehce smetanou. Pokud jste se rozhodli pro vejce, tak teď přišel jejich čas, brambory posypte vrstvou nakrájených vajec. Stejně mrkev smíchejte s lžící smetany, dochuťte a vytvořte další vrstvu, kterou opět lehce potřete smetanou. Na mrkev rozložte polovinu červené řepy, lehce osolte a opepřete.. Druhou polovinu smíchejte se smetanou, dochuťte a rozložte jako poslední vrstvu a lehce zatřete smetanou. Ještě stále by vám měla nějaká smetana v misce zůstat.
V tento moment salát zakryjte fólií a nechte několik hodin, ideálně přes noc vychladit. Vychlazený salát zakryjte kožichem ze zbývající smetany.
Takto připravený salát můžete podávat jako přílohu. Pokud chcete dostát tradice, tak můžete jako první vrstvu pod brambory natrhat slanečka, marinovaného sledě ve sladkokyselém nálevu a nebo to posunout do poněkud luxusnější podoby a zvolit uzeného lososa.
Já věřím, že vám bude chutnat tak jako mně.
U mrkve, brambor a červené řepy se řiďte pravidlem, že váhy jednotlivých druhů zeleniny by měly být přibližně stejné.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI