Ingredience: | |||||
hladká mouka | 400 g | žitná nebo chlebová mouka | 100 g | cukr | 1 lžička |
čerstvé roždí | 42 g | vlažná syrovátka | 300 ml | sůl | 1,5 lžičky |
nasekaná sušená, v oleji naložená rajčata | 5 ks | na troše oleje osmaženácibulka (nakrájená na drobné kousky) | 5 lžic | olej | 2 lžíce |
To mi takhle včera zbyla doma syrovátka z domácího sýru, smažená cibulka od oběda, v lednici jsem našla otevřená sušená rajčata... A už jsem špekulovala, jak tyto tři suroviny skamarádit.
Droždí posypeme cukrem, přidáme lžičku mouky a zalijeme třemi lžícemi vlažné syrovátky. Necháme vzejít kvásek.
Mezi tím v míse smícháme mouky se solí, pak přidáme syrovátku, cibuli i rajčata a nakonec kvásek. Smícháme měchačkou a pak ručně propracujeme asi deset minut, až je těsto pěkně hladké. Poprášíme lehce hladkou moukou, zakryjeme utěrkou a necháme v teple asi hodinu kynout.
Když těsto zdvojnásobí svůj objem, chlebíčkovou formu vymažeme olejem a těsto do ní přemístíme. Opět přikryjeme utěrkou a necháme ještě půl hodiny dokynout. Nakonec těsto na horní části propícháme vidličkou nebo uděláme nožem mělké zářezy a vložíme do trouby, kterou jsme si předehřáli na 180°C. Pečeme 15 minut a v případě potřeby po této době zakryjeme alobalem. Dopékáme ještě asi 20 minut a pak chleba vyjmeme z trouby. Přemístíme jej na mřížku a necháme vychladnout.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI